Een luchtbed of een slaapmat?

Zolder kamer

Het is belangrijk om goed te slapen. Ook als je niet in je eigen bed kunt slapen is het belangrijk om comfortabel te liggen. Bijvoorbeeld als je aan het verhuizen bent en je tijdelijk niet in je eigen bed kunt slapen of wanneer je gaat kamperen. Heb je een tijdelijk bed nodig dan zijn er een aantal mogelijkheden zoals een slaapmatje of een luchtbed. Beide hebben hun voor en nadelen en die bespreken we hier

Luchtbedden

Een luchtbed is handig in gebruik. Je kunt het namelijk opvouwen tot een klein pakketje dat je makkelijk mee kunt nemen in je bagage. Luchtbedden heb je in allerlei formaten. Een luchtbed 1-persoons neem je nog makkelijker mee en is nog kleiner. Luchtbedden kunnen verschillende vormen en patronen hebben. Sommige luchtbedden hebben ribbels, andere bobbels of blokken. Deze patronen zijn bedoeld voor de stevigheid van het luchtbed. Als het luchtbed deze vormen niet zo hebben, dan zou deze bol komen te staan. 

Hoe pomp je een luchtbed op?

Een luchtbed is gevuld met lucht, zoals de naam al doet vermoeden. Een luchtbed kun je op verschillende manieren oppompen. 

Voetpomp:

De meeste bekende manier is met een ouderwetse voetpomp. Het duurt wat langer dan met andere pompen, maar met een voetpomp krijg je je luchtbed prima opgepompt. 

Handpomp:

Een handpomp heeft meestal een grotere capaciteit dan een voetpomp. Daarom gaat het pompen wat sneller. 

Elektrische pomp:

Het snelste pomp je je luchtbed op met een elektrische pomp. Je doet de stekker in het stopcontact, verbindt de pomp met het luchtbed en zet de pomp aan. Daarna hoef je alleen nog maar te wachten tot het luchtbed vol is.

Ingebouwde elektrische pomp:

Er zijn ook luchtbedden met een ingebouwde pomp. Bij dit type luchtbedden zit de pomp in het luchtbed en hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Binnen een paar minuten is het luchtbed opgeblazen. Super handig!

Comfortabel

Het grote voordeel van een luchtbed of slaapmatras is dat deze erg comfortabel liggen. Je krijgt minder snel last van rugklachten dan wanneer je een slaapmat gebruikt en je hebt minder contact met de grond. De meeste slaapmatrassen en luchtbedden doen niet onder voor een traditioneel bed.

Kou

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je slaapt op je luchtbed in een tent en midden in de nacht word je wakker van de kou. Omdat een luchtbed gevuld is met lucht isoleert het niet. De kou vanuit de grond trekt in het luchtbed. Hierdoor wordt het luchtbed ook koud. De kou trekt vervolgens ook in je lichaam. Om dit te voorkomen kun je een isolatiematje gebruiken. De mat leg je onder het luchtbed, zodat de koude lucht niet in het luchtbed trekt.

Slaapmatten

Een alternatief voor een luchtbed is het gebruik van een slaapmat. Ook slaapmatten zijn makkelijk mee te nemen en daarom populair onder reizigers en kampeerders. De meeste slaapmatten hebben een ventiel dat je moet losdraaien. Het matje vult zich met lucht en zo heb je een comfortabel matras om op te slapen. Het nadeel van een slaapmat is dat ze wat harder liggen dan een luchtbed. Heb je last van rugklachten, dan is een luchtbed meestal een beter idee. Het voordeel van een slaapmat is dat het een beter isolerend vermogen heeft dan een luchtbed omdat er minder lucht in een slaapmat zit. 

Geen lekkage

Een groot voordeel van een slaapmat is dat deze minder snel lek gaat dan een luchtbed. Gaat je luchtbed lek dan lig je binnen een mum van tijd op de grond. Een slaapmat gaat veel minder snel lek. Daarnaast beschikken de meeste slaapmatten over een laagje foam. Gaat je slaapmat toch lek, dan lig je hierdoor niet gelijk op de koude grond. 

Conclusie

Zowel slaapmatten als luchtbedden zijn prima middelen om te slapen als je gaat kamperen of om een andere manier niet in een bed kunt slapen. Luchtbedden zijn over het algemeen comfortabeler dan slaapmatten en slaapmatten isoleren beter dan luchtbedden.Daarnaast is een luchtbed makkelijk mee te nemen en neemt niet veel ruimte in beslag omdat je hem kan opvouwen tot een klein pakketje. Luchtbedden zijn over het algemeen ook iets goedkoper dan slaapmatten. Het grote voordeel van een slaapmat is dat deze minder snel lek gaat dan een luchtbed. Heb je snel last van rugklachten, dan kun je beter kiezen voor een luchtbed. 

Gerelateerd: