Aanhangwagen lading veilig zekeren? 4 tips.

  • Home
  • DIY
  • Aanhangwagen lading veilig zekeren? 4 tips.
aanhanger zekeren

Als je een flinke lading gaat vervoeren met een aanhangwagen is het belangrijk om dit zo veilig en verantwoord mogelijk te doen. Het is wettelijk verplicht om de lading te zekeren, maar er zijn diverse manieren om dit te doen. Welke manier geschikt is, is afhankelijk van de lading en uiteraard het type aanhangwagen. Een enkelasser aanhangwagen die open is, te koop bij Hapert, zal op een andere manier moeten worden gezekerd dan een gesloten aanhanger. Wij geven 4 tips om een lading in de aanhangwagen veilig te zekeren.

Zekeren met spanbanden

Een lading zekeren met spanbanden is verreweg de meest eenvoudige wijze of goederen veilig te vervoeren. Als je een groot item vervoert, kun je deze doorgaans makkelijk met één of meerdere spanbanden vastzetten. Zo staat het item stevig verzekerd en kun je er met een gerust hart de weg mee op. Spanbanden zijn in diverse soorten en maten te koop. Zorg er wel voor dat de aanhangwagen geschikt is voor het gewicht van de te vervoeren items. Een dubbelasser aanhangwagen van Hapert is geschikt voor het vervoeren van zware materialen, mits je de aanhangwagen lading veilig gaat zekeren. 

aanhanger zekeren met spanbanden

Zekeren met een gaasdoek

Een losse lading in de aanhangwagen moet degelijk worden afgedekt. Dit is wettelijk verplicht en bovendien wel zo veilig. Als je producten als zand of grind vervoert, is het zekeren met een gaasdoek verreweg de slimste optie. Een gaasdoek is een zeer fijnmazig net dat ervoor zorgt dat de lading niet door de wind of de snelheid van de auto kan worden aangetast. Bovendien voorkom je met een pvc-gaasdoek ladingverlies en mogelijk onveilige situaties op de weg. 

Zekeren met aanhangernet

Wanneer je veel losse lading te vervoeren hebt, is het zekeren met aanhangernet een aanrader. Bij het vervoeren van losse stenen, grofvuil of tuinafval is het niet mogelijk om de lading te zekeren met spanbanden. Een aanhangernet biedt dan uitkomst. Een 3 asser aanhangwagen van Hapert is ideaal voor het vervoeren van zware ladingen met stenen of grofvuil. De aanhangwagen heeft een flink draagvermogen en is bovendien eenvoudig te legen. Het aanhangernet is bovendien weer net zo makkelijk van de lading af te halen voor eenvoudig laden en lossen.

Zekeren met vlakzeil

Wil je de lading in de aanhangwagen wind- en waterdicht vervoeren? Dan is het verstandig om het te zekeren met een vlakzeil. Een vlakzeil is een afdekzeil van PVC dat relatief eenvoudig en zeer stevig bevestigd kan worden aan de aanhanger. Vlakzeilen zijn verkrijgbaar in diverse maten zodat er altijd een zeil beschikbaar is voor jouw aanhanger. Uiteraard is het ook mogelijk om een vlakzeil op maat te laten maken. Vooral als je vaker ladingen vervoert die wind- en waterdicht moeten worden afgeleverd, is dit een uitkomst. 

Nu je weet hoe je jouw lading veilig kan zekeren, kan je bijvoorbeeld naar de bouwmarkt om een doe-het-zelf klus op te halen. Wat dacht je van een leuke tuinbank zelf maken?