Zo kies je de juiste houten vloer uit

Het kiezen van een houten vloer kan best lastig zijn. Houten vloeren zijn er in diverse soorten en je hebt keuze uit vele legpatronen en kleuren. Dus waar doe je goed aan? In dit artikel helpen wij je op weg door je over de mogelijkheden te vertellen en tips te geven om de juiste keuzes te maken.

Soorten houten vloeren

Houten vloeren zijn verkrijgbaar in drie soorten: multiplank vloeren, lamelparket en massief houten vloeren.

Multiplank vloeren

Multiplank vloeren (ook wel ‘duoplank vloeren’ genoemd) zijn houten vloeren die uit twee lagen bestaan. De onderste laag is gemaakt van kruislings verlijmd multiplex. De bovenste laag is van massief hout.

Als er voor de onderlaag multiplex van hoge kwaliteit is gebruikt, wordt het krimpen en uitzetten van de multiplank vloer tot een minimum beperkt. Daardoor kun je de vloer strak tegen de muur leggen, zelfs zonder plinten. Een belangrijk aandachtspunt is dus om bij je houten vloeren specialist navraag te doen naar de kwaliteit van de multiplex-laag.

Tip: let op de prijs van de multiplank vloer. Vloerdelen van hoge kwaliteit zijn in principe nooit goedkoper dan € 80,- per vierkante meter. Deze prijs is zonder ondervloer, lijm en leggen.

Lamelparket

Lamelparket bestaat uit drie lagen: een contrafineerlaag, een laag van dwarslatten van grenenhout, vurenhout of populierenhout en een toplaag van massief hout. Net zoals bij multiplank vloeren het geval is, werkt (krimpen en uitzetten van de vloer) lamelparket van hoge kwaliteit nauwelijks.

Het verschil tussen een multiplank vloer en lamelparket is dat een multiplank vloer zwaarder is en dat de kwaliteitsbeleving beter is. Dat komt doordat de onderlaag van multiplank vloeren massiever is dan bij lamelparket.

Massief houten vloeren

Massief houten vloeren bestaan uit één laag van massief hout. De vloer is daardoor zeer robuust, maar daar zitten ook nadelen aan. In tegenstelling tot multiplank vloeren en lamelparket heb je bij een massief houten vloer veel meer ‘last’ van het krimpen en uitzetten van de vloerdelen. Daardoor is de vloer niet geschikt voor vloerverwarming en kun je de vloer niet strak tegen de muur leggen.

Legpatronen voor houten vloeren

In hoofdlijnen zijn er drie legpatronen voor houten vloeren:

Planken patroon

Bij het planken patroon worden de vloerdelen recht naast elkaar gelegd. Doordat de planken in de lengte van de ruimte worden gelegd, maakt het planken patroon de ruimte optisch groter. Het planken patroon geeft bovendien rust aan je interieur en het zorgt voor een strakke uitstraling.

Hongaarse punt patroon

Het Hongaarse punt patroon is nauw verwant aan het visgraat patroon. Het verschil is dat de vloerdelen niet onder een hoek van 90 graden, maar onder een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar worden gelegd. Hierdoor ontstaan de punten in het patroon. Het Hongaarse punt patroon geeft je interieur een strakke en rustige uitstraling.

Visgraat patroon

Het visgraat patroon is een absolute klassieker waarbij de vloerdelen onder een hoek van 90 graden tegen elkaar worden gelegd. Je kunt de klassieke uitstraling versterken door voor smalle vloerdelen te kiezen en band en/of bies rondom het visgraat patroon toe te voegen.

Tip: je kunt een moderne twist aan de visgraat vloer geven door de band en bies achterwege te laten en voor brede vloerdelen te kiezen.

Varianten op visgraat vloeren

Visgraat vloeren zijn in vele varianten leverbaar. Zo kun je voor een dubbele of driedubbele visgraat vloer kiezen. Of kies voor het elleboog patroon, waarbij het visgraat patroon een kwartslag wordt gedraaid. Ontdek alle varianten op het visgraat patroon.

De kleur voor je houten vloer kiezen

Als je een houten vloer gaat uitkiezen heb je naast de verschillende soorten houten vloeren en legpatronen ook keuze uit tientallen kleuren. Daarnaast is het bij houten vloeren specialisten soms mogelijk om een kleur op maat te laten maken.

Om het kiezen van een kleur wat makkelijker te maken, kun je de gewenste uitstraling in gedachte nemen en daar je kleurkeuze op afstemmen. Enkele voorbeelden:

  • Zwarte vloeren geven ruimtes een luxe en stoere uitstraling
  • Witte vloeren geven ruimtes een rustige uitstraling
  • Bruine vloeren geven ruimtes een landelijke en natuurlijke uitstraling

Hulp nodig bij het kiezen van je houten vloer?

Heb je behoefte aan hulp bij het kiezen van je houten vloer? Bezoek dan een specialist in houten vloeren voor advies op maat. Wat ook goed is om te doen, is om houtstalen mee naar huis te nemen, zodat je kunt ervaren hoe de vloer die je op het oog hebt bij jouw thuis tot zijn recht komt. Succes!