Zo dek je jouw eetkamertafel feestelijk voor elke gelegenheid

  • Home
  • Wonen
  • Zo dek je jouw eetkamertafel feestelijk voor elke gelegenheid

Of je nu een etentje organiseert voor jouw vrienden, dit jaar de host bent voor het kerstdiner of gewoon een romantisch diner voor twee voorbereidt, je wilt dat zowel de maaltijd als de ambiance helemaal in orde is. De versiering van de eetkamertafel is een belangrijk onderdeel van die ambiance. Met onze tips dek je jouw eetkamertafel feestelijk voor elke gelegenheid.

Kies een thema

Op Valentijnsdag of met Kerst is het thema van het diner overduidelijk, maar tijdens andere diners is het handig om zelf een thema te verzinnen. Met dit thema in het achterhoofd heb je namelijk een duidelijk houvast voor het opstellen van het menu en het dekken van de eetkamertafel. Populaire thema’s zijn herfst, Italië of sushi, maar laat je hier niet door beperken. Je kunt jouw kleurenschema, servies, aankleding en zelfs de kaarsen aanpassen aan dit thema en zo vrij eenvoudig de juiste sfeer verzorgen.

Vergeet het tafelkleed niet

Voordat je überhaupt de aankleding op tafel gaat verzorgen, is het belangrijk om een passend tafelkleed te kiezen. Een tafelkleed is essentieel voor de aankleding van de eetkamertafel omdat het elke tafel direct netter laat ogen en het nog praktisch is ook. Je kunt bovendien de aankleding van de eetkamerstoelen laten matchen met het tafelkleed en zo een coherent geheel vormen.  

gedekte tafel

Centerpieces

De centerpieces zijn overgewaaid uit Engeland en Amerika, maar niet meer weg te denken van feestelijke eetkamertafels in Nederland. Het idee van een centerpiece is dat je een echte blikvanger van jouw eetkamertafel maakt door middel van een opvallend boeket, een stel kaarsen of andere decoratie op de tafel. Je kunt hier werkelijk waar alle kanten mee op en het centerpiece helemaal afstemmen op het thema. Op Pinterest vind je volop inspiratie, maar laat je creativiteit ook vooral de vrije loop.

Servetten

Een goed gedekte tafel is uiteraard niet compleet zonder servetten. Servetten zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en hierdoor vind je altijd wel servetten die passen bij het thema van het diner. Laat je leiden door de kleuren van het thema of juist een opvallende print. Papieren servetten zijn uiteraard erg praktisch en voordelig, maar voor sjiekere diners zijn katoenen servetten uiteraard meer gepast.

Personaliseer

De meeste diners die je zult organiseren zijn voor vrienden en familieleden dus zorg ervoor dat de tafel een persoonlijk tintje heeft. Voeg gepersonaliseerde menukaarten toe of kies voor handgeschreven naamkaartjes. Zo geef je de aankleding wat extra karakter en flair. 

Onconventionele materialen

Voor een verrassende opmaak van de tafel hoef je je niet te beperken tot de gebruikelijke stijl items. Uiteraard kun je een tafel prachtig dekken met een goed servies, klassieke servetten en stijlvolle kaarsen. Maar schroom niet om wellicht wat minder conventionele materialen te gebruiken om de tafel wat extra sfeer te geven. Rozenblaadjes, een mooie slinger, droogbloemen, herfstbladeren, boeken: de mogelijkheden zijn eindeloos.