De koude dagen staan weer voor de deur, dat betekent voor de meeste Nederlanders dat de (hout)kachel weer aan gaat en er flink gestookt wordt. Energiemaatschappijen en huur instanties hameren er al jaren op, probeer zoveel mogelijk geld te besparen op je energiekosten. Dit is namelijk een grote kostenpost, vooral met deze huidige energieprijs en de oververhitte markt. Gelukkig zijn er geniale oplossingen om het warm te hebben én uiteindelijk te besparen op je energiekosten. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om de warmte binnen te houden en de kou buiten door bijvoorbeeld je huis te isoleren.
Goed isoleren kan je zelf!
Sinds ongeveer het jaar 2000 werden huizen niet voldoende geïsoleerd. Sinds 1976 is het verplicht om spouwmuurisolatie aan te brengen, maar deze isolatie is vaak van lage kwaliteit. Het is daarom belangrijk om na te gaan hoe jouw huis is geïsoleerd en vooral op welke plekken. Tegenwoordig zijn er handige doe-het-zelf oplossingen en hoeft het isoleren van je huis geen enorme klus te zijn. Je kan bijvoorbeeld een inblaasmachine huren om vloeren, schuine kappen, wanden, plafonds of platte daken op te vullen met hoogwaardig isolatiemateriaal. Dit kan je helemaal zelf doen en je bent er niet dagen mee bezig. In vergelijking met andere oplossingen is dit een duurdere investering. Echter is een huis isoleren op lange termijn voordeliger.
Verwarmingsbuizen isoleren
Het isoleren van verwarmingsbuizen helpt besparen op verwarmingskosten. Als je je huis wil isoleren om verwarmingskosten te besparen denken we meestal het eerst aan deuren, ramen en de voorgevel. Het isoleren van de verwarmingsbuizen wordt vaak genegeerd, terwijl dit veel geld kan besparen. Vooral verwarmingsbuizen lopen vaak door onverwarmde kamers en kelders en verliezen zo warmte. Deze energieverspilling komt dan in de vorm van hoge verwarmingskosten terug.
Vooral bewoners van oude gebouwen kunnen het verbruik van de verwarming met de helft verminderen door de verwarmingsbuizen en -leidingen te isoleren. Er is ongeveer 1,5 kubieke meter aardgas per jaar nodig voor elke vierkante meter woonruimte in oude gebouwen. Let op, het isoleren van verwarmingsbuizen heeft wel alleen zin in onverwarmde ruimtes.
Isoleer zelf de voordeur
Als je energiezuinig wilt wonen zonder veel geld uit te geven aan vaklui of een nieuwe voordeur aan te schaffen, kun je deze ook zelf isoleren. Er zijn twee methoden om dit te doen:
Zijn het deurblad en het deurkozijn goed geïsoleerd? Als dat zo is, gaat de kou waarschijnlijk door de deurspleet. Om dit te voorkomen kunnen nieuwe afdichtingen voor de voordeur geïnstalleerd worden. Behalve tochtstrips kun je ook schuimrubberen afdichtingen gebruiken voor vlakke voordeuren.
Een andere mogelijkheid is om een gordijn aan de voordeur te hangen. Zogenaamde geluidswerende gordijnen zijn vaak ook heel geschikt voor thermische isolatie. Dit is een heel dikke stof die toch tot een minimum beperkt.
Lees ook: Garage isoleren