Woonkamer verfrissen? Hier zijn 10 tips!

Woonkamer verfrissen? Ja!
Na alle mooie zomerdagen die we buiten hebben doorgebracht, is het nu tijd om je woonkamer op te frissen. Bij voorkeur zonder veel moeite, maar met veel stijl.
Voor WoonVoordelig heb ik 10 simpele en goedkope trucs voor jullie opgeschreven waardoor je je woonkamer weer lekker op kan frissen.

1. De kussensloop truc

Een oude truc die nooit uit de mode raakt: de kussens vervangen. Met nieuw textiel krijgt uw bank in een handomdraai een nieuwe look. Speel met texturen, kleuren en vormen. Sterke kleuren gaan goed samen met een lichte bank, fijnere nuances platter dan een donkere bank. Materialen, maten en vormen kunnen ook gemengd en op elkaar afgestemd worden. Er is niets saaier dan vijf identieke kussens op een bank. Een woonkamer verfrissen is zo simpel!

Kussens vervangen

2. De moed van de kleur

Je bent moedig? Dan is een nieuwe muurschildering net wat je nodig hebt. Donkere muren kunnen een kamer volledig veranderen. Grote kamers lijken ineens veel comfortabeler en kleine kamers worden uitnodigend en gezellig. Of u nu grote of kleine ruimtes heeft, met kleuren, hoe stiller het totale kleurenconcept, hoe prettiger de ruimte eruit ziet. Persoonlijk vind ik neutrale beige- en groentinten het mooist. Overigens is een grijstint een mengeling van beige en grijs en ziet er bijzonder nobel uit. Als je niet de hele woonkamer wilt schilderen, schilder dan gewoon een stoel, een oude ladekast of een muurplank met je favoriete kleur.

Woonkamer kleurencombinaties

3. Verfrissende muurkunst

Foto’s kunnen worden gebruikt om eender welke kamer te verfraaien en niets verlevendigt de muren meer dan kunst. Vooral grote, opvallende stukken hebben een groot effect en trekken gegarandeerd de aandacht. Als je niet het nodige kleingeld hebt voor een echte meester-ambachtsman, kun je ook gewoon een groot stuk stof aan de muur hangen, bevestigd aan twee houten strips. Ook tapijten of gooien kunnen super worden misbruikt. Er zijn geen grenzen aan je verbeelding. Wie zei dat een woonkamer verfrissen duur moest zijn?

Muurkunst

4. Meubilair verplaatsen in de woonkamer

Het heeft niet altijd nieuw meubilair nodig om een kamer te veranderen. Soms is het voldoende om het meubilair te verplaatsen of te verplaatsen. De hoekbank hoeft niet altijd op dezelfde plaats te staan en grotere objecten zoals dressoirs of planken zijn perfect als ruimteverdeler. Als u geen andere plek kunt vinden voor uw bank, kunt u hem gewoon van de muur weghalen en er een fotorail of plank achter plaatsen. Dit maakt het landschap losser en kan prachtig gedecoreerd worden zodat je een verfrissende woonkamer hebt. Heb je een houten vloer? De beste manier om krassen en schaafwonden te voorkomen is door een tapijt of vilt onder het betreffende meubel te leggen. Op deze manier glijdt het goede stuk bijna vanzelf van de ene hoek naar de andere.

Meubilair verplaatsen woonkamer

5. Woonkamer verfrissen, een beetje groen werkt!

Binnenplanten zijn nog steeds erg in de mode, trouw aan het motto “Urban Jungle”. En met recht: met een beetje plantgroen wordt elke kamer meteen opgefrist en ook de groene kamergenoten doen ons goed. Ivy en berkenvijg, bijvoorbeeld, zijn meesters in de luchtzuivering. In geval van huidirritaties vervangt aloë vera het handvat in de medicijnkast en een mooie philodendron elimineert luchtverontreinigende stoffen. Het is dus hoog tijd om de woonkamer op te vrolijken met wat planten. Het maakt niet uit of het gaat om eenmalig, groot of klein, het belangrijkste is groen voor een verfrissende woonkamer.

Planten in de woonkamer

6. Boekenplank nieuw geënsceneerd

De boekenplank staat vol met versleten paperbacks, oude reisgidsen en voorgelezen tijdschriften? Dan is het tijd om echt op te ruimen. Een opgeruimde boekenplank bevat veel meer dan alleen je favoriete lectuur. Ze zijn een uitstekende weergave van favoriete objecten, kunst en natuurlijk planten. Het is het beste om de hele plank op te ruimen en grondig schoon te maken. Daarna kunnen alleen nog je echte lievelingsboeken in het rek worden geplaatst en kan al het andere worden verwijderd. De boeken kunnen bijvoorbeeld op kleur worden gesorteerd of gestapeld – in plaats van op de plank te worden geplaatst. Het is belangrijk om er wat lucht tussen te laten. Een vaas, een klein beeldje of een foto zijn perfect om deze gewenste lichtheid op de plank op te roepen. Geënsceneerd klinkt wellicht wat lastig, maar doe het wel om je woonkamer te verfrissen.

Boekenplank nieuw geënsceneerd

7. Opstapelen voor pro’s

Eerder adviseerde ik om oude tijdschriften weg te gooien, maar als je niet net als ik afstand kunt doen van je favoriete tijdschriften, moet je ze gewoon netjes op elkaar stapelen. Perfect om uw favoriete plant, lamp of decoratieobject te presenteren. Serieus, een woonkamer verfrissen is niet moeilijk!

Tijdschriften opstapelen woonkamer

8. Meubeldecoratie hacks om je woonkamer te verfrissen

Zogenaamde hacks maken van standaardmeubelen unieke stukken en daarmee echte blikvangers. De vindingrijkheid van de meubelhackers is bijna eindeloos en op bijvoorbeeld Pinterest vind je stapels ingenieuze ideeën om eenvoudige meubelstukken dat beetje extra te geven. Zonder groot vakmanschap kunnen bijvoorbeeld de meubelpoten op de bank worden vervangen, kan het dressoir worden opgepept met een mooie houten plank, of kan de eenvoudige IKEA lamp worden gedecoreerd met een chique houten voet. Natuurlijk zijn er ook uitgebreidere oplossingen. Zo kan je van de eenvoudige IKEA Billy-plank deze droomkast maken. Is het niet geweldig?

Meubeldecoratie hacks

9. Spiegel, spiegel aan de wand, woonkamer verfrissen?

Spiegels maken kleine kamers groter, weerspiegelen schoonheid en betoveren elke woonkamer. Of het nu gaat om een ronde, vierkante of overmaatse spiegel, een spiegel past gewoon altijd. Grote exemplaren zien er geweldig uit als ze gewoon tegen de muur leunen. Ronde spiegels zijn perfect boven een dressoir en kleinere spiegels kunnen het beste in groepen worden geplaatst.

Spiegels in je woonkamer

10. Woonkamer verfrissen? Gordijn omhoog!

Met gordijnen kunnen raamkozijnen speels worden afgedekt en kunt u zelf bepalen of het zonlicht wel of niet binnengelaten moet worden. Gordijnen maken een kamer meteen huiselijker en zorgen ervoor dat grote kamers er comfortabeler uitzien. Gordijnen zijn ook uiterst praktische ruimteverdelers of verbergen menig onaantrekkelijk hoekje of ongunstige opbergruimte. Overigens hoeft een gordijn niet precies boven de vloer te hangen, maar mag er bovenop liggen. Dit ziet er erg elegant uit en maakt dat de kamers er langer uitzien.

Gordijnen open in je woonkamer

Met deze tips hoop ik jullie geïnspireerd te hebben met wat snelle en simpele trucs om je woonkamer te verfrissen!
Laat even weten wat jullie gaan doen om je woonkamer weer een boost te geven! Wil je nog meer inspiratie? Klik hier.

Lees ook: