Wonen na de coronacrisis: hoe maak je van jouw huis weer een thuis?

  • Home
  • Lifestyle
  • Wonen na de coronacrisis: hoe maak je van jouw huis weer een thuis?
thuis werken

De coronacrisis heeft het leven van de meeste mensen flink op zijn kop gezet. Door de sluiting van kantoren, horecagelegenheden, winkels en scholen waren we veel vaker thuis dan anders. Nu is het altijd prettig om wat extra tijd met het gezin te hebben, maar zoveel tijd binnenshuis doorbrengen, brengt onvermijdelijk wat spanning mee. Om nog maar niet te spreken van de uitdagingen van het thuiswerken. Nu de regels worden versoepeld en steeds meer mensen weer naar school en naar kantoor gaan, is het tijd om van het huis weer een echt thuis te maken. Maar hoe pak je dit aan?

thuis werken met kinderen

Van thuiskantoor naar huis

Onze woning heeft de afgelopen tijd heel veel verschillende functies gehad. Het was niet langer meer alleen de plek waar we met het gezin bijeen kwamen, maar het fungeerde ook als thuiskantoor, leslokaal, speelruimte en vergaderzaal. Door al deze functies kreeg ons huis een heel nieuwe betekenis. Het is fijn dat onze woning al deze functies kan vervullen, maar het zorgt ook voor veel spanning en ongemak. Ons huis is in de eerste plaats een plek om tot onszelf te komen. Het is waar we kunnen ontspannen en waar we samen kunnen zijn met onze gezinsleden. Door het thuiswerken is de functie van de ruimte echter veranderd en is het moeilijker om zakelijk en privé gescheiden te houden. Dit brengt logischerwijs meer spanning en stress met zich mee.

thuis werken na corona

Tips voor thuis 

Wil jij je ook weer helemaal thuis voelen in jouw eigen huis? Begin dan met een opfrisbeurt van het huis. Door flink de bezem door het huis te halen, wat meubels te verschuiven en wat kamerplanten neer te zetten, creëer je direct een heel andere ambiance in huis. Dat maakt het makkelijker om de ruimte weer te zien als leefruimte in plaats van werkruimte.

Wordt er toch nog zo nu en dan vanuit huis gewerkt? Maak de overgang van werk naar privé dan makkelijker door de grenzen duidelijk af te bakenen. Reserveer tijd voor werk en tijd voor ontspanning. Creëer, indien mogelijk, een aparte plek voor werkgerelateerde zaken. Zo wordt het eenvoudiger om te ontspannen als de werktijd erop zit. Probeer ook zaken uit te besteden om meer rust voor jezelf te creëren.

knusse thuis werkplek

Neem de tijd

Net zoals het thuiswerken even wennen was, is de terugkeer naar het ‘oude normaal’ ook weer even aanpassen. Gun jezelf, en de huisgenoten, dan ook de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Verwacht niet dat de verandering vanzelf gaat. Doe gezamenlijk elke dag je best om het huis weer als thuis te laten voelen met een vers boeket bloemen, een thuis gekookte maaltijd, een goede film en een bordspel met het hele gezin. Door quality time samen thuis door te brengen, en werk zoveel mogelijk buiten de deur te houden, voelt de woning snel weer echt als thuis.