Welk dakbedekkingsmateriaal is het beste bij het plaatsen van zonnepanelen?

  • Home
  • Lifestyle
  • Welk dakbedekkingsmateriaal is het beste bij het plaatsen van zonnepanelen?
ZonnePanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een grote stap, de panelen zelf zijn een aardige investering. Een investering die het zeker waard is voor de lange termijn, of het nu is om geld te besparen of dat het is om het milieu te sparen. Doordat het een grote investering is wil je er zeker van zijn dat alles goed gaat bij de installatie van de zonnepanelen. De dakbedekking is belangrijk bij de installatie, welke materialen zijn het meest geschikt?

Algemene voorwaarden

Er zijn een aantal algemene dingen waar op gelet moet worden wanneer je zonnepanelen plaatst. Zo moeten de zonnepanelen minimaal 5-10 centimeter van de dakbedekking af geplaatst worden. Dit is belangrijk om oververhitting tegen te gaan. Ook de helling van de zonnepanelen is belangrijk, de panelen moeten in een hoek van tussen de 20 en 50 graden afhankelijk van de locatie van je woning. Dit moet je in gedachten houden bij het plaatsen van de zonnepanelen, dit moet kunnen met het bevestigingsmechanisme voor jouw type dakbedekking.

Pannendak

Het is misschien een beetje onverwacht, maar de ouderwetse dakpannen zijn een uitstekende ondergrond voor zonnepanelen. Dit is voornamelijk omdat er veel huizen met een pannendak zijn in Nederland en er uitstekende bevestigingsmechanismen voor pannendaken ontwikkeld zijn om zonnepanelen op dakpannen te kunnen monteren. De meeste pannendaken zijn schuin, hierdoor is het soms moeilijker om de ideale hellingshoek te realiseren. Verder is het plaatsen van zonnepanelen op dakpannen volledig probleemloos te doen.

Synthetische dakbedekking

Synthetische dakbedekking is steeds populairder geworden in de afgelopen decennia. Het wordt voornamelijk op platte daken gelegd, maar kan ook op schuine daken gelegd worden. Synthetische dakbedekking zoals EPDM, PVC en bitumen is erg geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Er kan zonder gaten te maken in de dakbedekking een bevestigingsmechanisme geplaatst worden vor de zonnepanelen. Dit maken de verschillende soorten synthetische dakbedekking uitstekende keuzes om zonnepanelen op te plaatsen.

Groen dak

Een laatste en geweldige optie om zonnepanelen op te plaatsen is het groene dak, ook wel groendak genoemd. Dit is een dak met een synthetische soort dakbedekking, zoals bijvoorbeeld EPDM dakbedekking, met beplanting erop. Dit soort dak is erg duurzaam, helpt bij de waterafvoer op het dak en kan bijdragen aan een beter milieu. Het plaatsen van zonnepanelen is mogelijk op een groen dak mits de begroeiing niet te heftig is. De combinatie van een groen dak en zonnepanelen is het toppunt van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid!