Wat zet je op een vensterbank?

vensterbank

Het is een vraag die veel mensen de afgelopen jaren heeft beziggehouden. Wat is de beste manier om een vensterbank aan te kleden? Sommige mensen zeggen misschien dat het niet uitmaakt, maar ik denk dat een goed aangeklede vensterbank echt wat persoonlijkheid kan toevoegen aan een kamer. Dus, wat zet je op een vensterbank?

Wat is een vensterbank en wat zijn de doelen ervan?

Een vensterbank is het horizontale deel van een raamkozijn dat vanaf de muur naar buiten steekt. Het voornaamste doel ervan is om steun te bieden aan de ramen, maar het helpt ook om tocht buiten te houden en het uiterlijk van het raam te verfraaien. Bovendien kunnen vensterbanken gebruikt worden voor opslag of als display voor decoraties. De meeste vensterbanken zijn van hout, maar ze kunnen ook gemaakt zijn van steen, metaal of kunststof. Ongeacht het materiaal dienen alle vensterbanken hetzelfde basisdoel: ondersteuning en stijl bieden aan een van de belangrijkste kenmerken van elk huis.

Voorwerpen of planten die het goed doen op een vensterbank

Een vensterbank is een geweldige plek om planten neer te zetten die zonlicht nodig hebben. Een vensterbank op het zuiden is ideaal voor planten die volle zon nodig hebben, zoals cactussen. Vensterbanken op het oosten en westen zijn goed voor planten die gedeeltelijke zon nodig hebben, zoals vetplanten. Vensterbanken op het noorden zijn goed voor planten die schaduw nodig hebben, zoals varens. Behalve licht hebben planten ook water en voedingsstoffen nodig. De meeste vensterbanken zijn te klein voor een potgrondmengsel, dus het is belangrijk om een grondmengsel te gebruiken dat speciaal bedoeld is voor containers. Potgrondmengsels bevatten extra voedingsstoffen en hebben vaak drainagegaten om wateroverlast te voorkomen. Ten slotte is het belangrijk om een pot te kiezen die voldoende drainage heeft. 

Te veel water geven is een van de meest voorkomende doodsoorzaken voor kamerplanten, dus zorg ervoor dat je een pot met drainagegaten gebruikt en laat je plant nooit in het water staan. Met een beetje zorg kan elk type plant gedijen op een vensterbank.

Je vensterbank versieren om hem visueel aantrekkelijker te maken

De vensterbank is vaak een over het hoofd geziene ruimte in huis, maar met een beetje creativiteit kun je er een stijlvolle en functionele ruimte van maken. Een manier om een vensterbank aan te kleden is door een paar potten met planten of bloemen toe te voegen. Niet alleen brengt dit een vleugje natuur naar binnen, maar het kan ook helpen de lucht te zuiveren. Als je geen groene vingers hebt, overweeg dan wat kaarsen of lantaarns toe te voegen. Deze kunnen zachte verlichting geven en een gezellige sfeer scheppen. Een andere optie is om de vensterbank te gebruiken als tentoonstellingsruimte voor je favoriete foto’s, aandenkens of verzamelobjecten. Wat je ook kiest, maak gebruik van deze vaak verwaarloosde plek en maak hem eigen.

Hou rekening hiermee bij het decoreren van je vensterbank

Bij het kiezen van wat je op een vensterbank zet, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Denk ten eerste aan de hoeveelheid zonlicht die de vensterbank krijgt. Als hij direct zonlicht krijgt, zul je planten willen kiezen die dat lichtniveau kunnen verdragen. Als de vensterbank daarentegen op een schaduwrijke plek staat, moet je planten kiezen die minder licht nodig hebben. Denk ten tweede aan de grootte van de vensterbank. Als die klein is, moet je kleinere planten kiezen. Omgekeerd, als hij groot is, kun je misschien grotere planten kwijt. Denk tenslotte aan je persoonlijke stijl. Geef je de voorkeur aan een meer natuurlijke uitstraling, of juist aan een meer gepolijste esthetiek? Als je met al deze factoren rekening hebt gehouden, ben je goed op weg om de perfecte planten voor je vensterbank te kiezen.

Dus daar heb je het! Alles wat je moet weten over wat je op je vensterbank moet zetten. Nu je een expert bent, ga naar buiten en begin te planten. Vergeet niet om ons te vertellen hoe het gaat in de commentaren hieronder.