Wat is hard water en hoe ontdek je de hardheid van jouw kraanwater?

  • Home
  • Wonen
  • Wat is hard water en hoe ontdek je de hardheid van jouw kraanwater?
hardheid water

Het water dat uit de kraan komt in ons land is van uitstekende kwaliteit. In tegenstelling tot veel andere landen kunnen wij het water uit de kraan zonder problemen drinken. Het water komt uit betrouwbare bronnen en wordt goed gefilterd voor het als kraanwater beschikbaar wordt gesteld. Er is echter wel een verschil tussen het water uit de kraan in verschillende regio’s en provincies. Elke regio ontvangt het water van een andere bron. De bron van het water bepaalt de hardheid en de samenstelling van het water.

Wat is de hardheid van water?

De hardheid van water is het gevolg van verschillende natuurlijke elementen in het water, zoals magnesium en calcium. Deze mineralen komen voor in ons grondwater en belanden logischerwijze in ons drinkwater. Hoe meer mineralen het drinkwater bevat, hoe harder het water is. De hardheid van water wordt aangegeven met Duitse hardheid, afgekort dH, of Franse hardheid, afgekort fH. 

hardheid water

Waarom water ontharden

Nu is hard water op zich uiteraard geen probleem. De mineralen in het water kunnen geen kwaad voor onze gezondheid. Hard water kan echter wel vervelend zijn in huis. Hard water kan namelijk kalkaanslag veroorzaken. Dit merk je door aanslag op de kraan en de douchekop, in de waterkoker of het koffiezetapparaat. Deze kalkaanslag is te verwijderen, maar zorgt er wel voor dat er meer energie moet worden gebruikt voor het verwarmen van het water. Bovendien wordt het schoonmaken van tegels, sanitair en huishoudelijk apparaten aanzienlijk lastiger door de kalkaanslag. Kalkaanslag is nu eenmaal moeilijk schoon te maken. De werking van zeep wordt ook flink minder naarmate de hardheid van het water toeneemt. En kalk kan ook funest zijn voor wasmachines en vaatwassers. Er zijn dus genoeg redenen om het water in jouw huishouden te willen ontharden. 

De effecten van een waterontharder

Een waterontharder voor thuisgebruik is een ideale oplossing om de hardheid van het water te verminderen. Door middel van een proces van ionenuitwisseling wordt het kraanwater verzacht. Het water wordt langs een harsbed gevoerd. De mineralen blijven hier als het ware aan vastzitten en zo wordt het overschot aan mineralen verwijderd uit het water. Het water wordt hierdoor direct zachter en de kalkaanslag in huis wordt aanzienlijk verminderd. 

De hardheid van jouw kraanwater

Ben je benieuwd naar de hardheid van jouw kraanwater? Dan kun je dit eenvoudig opzoeken. Op de website van jouw lokale leidingwaterbedrijf kun je meer informatie vinden over de bron van jouw kraanwater en de hardheid van dit water. Of je kunt een testkit aanschaffen om direct de hardheid van het water uit jouw kraan te meten. Zo weet je direct of jij baat hebt bij een waterontharder in huis.