Wat is een zonneboiler?

Zonneboiler

Een zonneboilersysteem maakt gebruik van zonne-energie om water te verwarmen, zonder enige CO2-uitstoot. Door het inzetten van een zonneboiler kun je niet alleen geld besparen op je energiekosten, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Het is mogelijk om financiële ondersteuning aan te vragen voor de aanschaf van een zonneboiler, en voor meer details over subsidies en de efficiëntie ervan, kun je terecht in dit artikel.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboilersysteem bestaat uit één of meerdere zonnecollectoren geplaatst op het dak. Binnenin deze collectoren circuleert een speciale vloeistof die door de zon wordt verwarmd, waarbij de temperatuur kan oplopen tot wel 90 graden Celsius. Via een leiding wordt deze opgewarmde vloeistof vanaf het dak naar een speciaal reservoir gepompt dat een capaciteit heeft van 80 tot 300 liter water. Dankzij een warmtewisselaar wordt de warmte van de vloeistof op het dak overgedragen aan het water in het reservoir, en vervolgens passeert het water nog een naverwarmer. Op die manier blijft het water voortdurend op een temperatuur van minstens 60 graden Celsius gehouden. Wanneer je warm water uit de kraan gebruikt, wordt dit direct uit het reservoir gehaald, en het reservoir wordt weer aangevuld met vers warm water.

Rendement van zonneboilers

Met een zonneboiler kun je gemiddeld de helft besparen op je jaarlijkse warmwaterkosten. Hoe meer warm water je gebruikt, hoe groter je besparing zal zijn. Volgens Zonneboiler-info kan een gezin van vier personen jaarlijks ongeveer 500 m³ gas besparen door een zonneboiler met een capaciteit van 200 liter en twee collectoren te gebruiken. Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 300 per jaar. De aanschafprijs voor een zonneboiler met een inhoud van 200 liter en twee collectoren, inclusief installatie, bedraagt ongeveer € 3.300. De geschatte terugverdientijd van deze investering is ongeveer 17 jaar.

Budget voor de zonneboiler

Een zonneboilersysteem geschikt voor vier personen heeft doorgaans een prijskaartje van ongeveer 5000 euro, inclusief installatie en 6% btw. Het aantrekkelijke voordeel is dat je jaarlijkse warmwaterkosten nu slechts de helft bedragen van wat ze eerder waren.

Zonneboiler installeren of zonnepanelen plaatsen?

Ben je aan het twijfelen tussen een zonneboiler en zonnepanelen? Over het algemeen bieden zonnepanelen een hoger rendement dan een zonneboiler. Dus als je beperkte ruimte op je dak hebt en moet kiezen, dan is het installeren van zonnepanelen een verstandige keuze. Als je dak echter voldoende ruimte biedt voor zowel een zonneboiler als zonnepanelen, overweeg dan een combinatie van beide. Op die manier kun je de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen en nog meer besparen op je energiekosten.

Kiezen tussen een zonneboiler of warmtepomp

Benieuwd welk systeem je het best kunt kiezen, een zonneboiler of een warmtepomp? Over het algemeen is een zonneboiler een aantrekkelijke optie wanneer je dak veel zonlicht vangt, terwijl een warmtepomp de voorkeur verdient als er veel schaduw op je dak valt. Beide systemen dragen bij aan aanzienlijke besparingen op gas en kunnen zelfs gecombineerd worden voor nog betere resultaten.

Verhoog de opbrengst

Je kunt het maximale halen uit je investering voor een zonneboiler met de volgende stappen:

  • Verminder de kosten van je installatie: selecteer een zonneboiler die perfect aansluit op je warmwaterverbruik. De optimale dekking bedraagt tussen 50 en 60% van je warmwaterverbruik. Voor elke vierkante meter collectorruimte, is een minimale boilerinhoud vereist van 40 liter bij een vlakkeplaatcollector en 55 liter bij een buiscollector.
  • Verminder warmteverlies: Een kortere afstand tussen de zonnecollector en het opslagvat resulteert in een efficiëntere warmteoverdracht.
  • Je kunt op warm water besparen door het gebruik van waterbesparende mengkranen en spaardouchekoppen, die tot wel 60% minder water verbruiken zonder in te leveren op comfort. Wist je dat een bad tot 3 tot 5 keer zoveel water verbruikt als een douche? Overweeg een timer te gebruiken om je douchetijd tot maximaal 5 minuten te beperken en zo nog meer te besparen.

Per slot van rekening over het installeren van een zonneboiler

Geld besparen op jouw energierekening kan op een simpele manier worden gerealiseerd door jouw huis duurzamer te maken of door zonne-energie op te wekken met zonnepanelen. Ieder huishouden heeft een unieke situatie en bijgevolg een individuele oplossing. Belangrijk is dat je met betrouwbare deskundigen samen nagaat hoe je energie kunt besparen en opwekken. Vraag om een adviesgesprek.