Wanneer kan je het beste verbouwen?

Wil je gaan verbouwen? Dan is het belangrijk dat je van tevoren nauwkeurig plant. Want wanneer is het de beste tijd om te verbouwen? Het antwoord op deze vraag proberen we kort uiteen te zetten.

Bepaal de beste tijd aan de hand van een plan

Het is altijd een goed idee om eerst precies in kaart te brengen wat er gaat gebeuren. Welke onderdelen van je huis wil je aanpakken? Hoelang zal de totale verbouwing duren? En wat gebeurt er als de verbouwing uitloopt? Als je dit van tevoren plant, zal de verbouwing het meest soepel verlopen. Informeer bij je plannen ook alvast of het beoogde materiaal op voorraad is en of je een container kunt huren. Zo voorkom je dat je meteen al vastloopt tijdens de verbouwing.

Overleg met de betrokken partijen. Wanneer je met vaklui werkt, kunnen zijn een inschatting maken van het verloop van de verbouwing. Zij weten natuurlijk ook het best hun eigen agenda. Ze kunnen je dus vertellen wat het meest gunstige moment is om aan de verbouwing te beginnen, als het gaat om een wachttijd.

Verbouwen in de zomer, betekent lang wachten

Wanneer we denken aan verbouwen, denken we al snel aan mooi weer en buiten werken in de zon. De zomer is voor veel mensen de perfecte tijd om iets aan hun huis te doen. Maar bedenk je dat je niet de enige bent met dat idee. De meeste aannemers hebben het in de zomer ontzettend druk. Er zijn zelfs aannemers met lange wachtlijsten. Dat terwijl de wachttijden in de herfst of winter juist veel korter zijn.

Bedenk je dat je het hele jaar door je huis kunt (laten) verbouwen. Kies je voor een verbouwing in de winter, dan moet je er rekening mee houden dat het weer tegen kan zitten en dat het kan zijn dat je een tijdje in de kou zit. Het zijn verschillende factoren die je tegen elkaar af moet wegen. Kies samen met de aannemer of andere vakspecialist voor het meest geschikte moment.

Stem de verbouwing af op de fasen in je leven

Verbouwen is een tijdrovende bezigheid. Zeker als je zelf ook meehelpt met de verbouwing, zoals het puin afvoeren. Bedenk je, dat zelfs als je de verbouwing helemaal uitbesteedt, je er alsnog mee bezig bent. Je houdt misschien de kosten in de gaten en houdt bij in welke fase van de verbouwing de werklui zich nu bevinden. Deze bezigheden zijn soms lastig te combineren met andere fasen in je leven. Verbouwen wanneer je net een kind hebt gekregen, een kind verwacht of binnenkort wilt gaan trouwen, is misschien niet het beste plan.

Je kunt het hele jaar door je huis (laten) verbouwen. Daarom is het een goed idee om de verbouwing af te stemmen op de andere gebeurtenissen in je leven. Zo voorkom je stress en kun je optimaal genieten.