Met de winter in aantocht houden veel mensen de nieuwsberichten over de energieprijzen angstvallig in de gaten. De reden daarvoor is de energiecrisis, die een negatief effect had op zowel de vaste maandelijkse energielasten als het wooncomfort. Want niet alleen kregen veel mensen te maken met sterk gestegen energietarieven, sommigen durfden daarom ook nog maar amper de verwarming aan te zetten. Wil je zonder angst de winter in? Hieronder lees je meer over hoe je voordelig kunt wonen met een duurzame lening.
Bron: https://pixabay.com/photos/money-home-coin-investment-2724248/
Populaire energie-opwekkende en besparende maatregelen
Er zijn allerlei manieren waarop je je woning kunt verduurzamen. Enerzijds gaat het om het opwekken van duurzame energie. Bijvoorbeeld met behulp van een zonnepanelen. Anderzijds gaat het om verlagen van je energieverbruik. Daar is vaak een grote slag te slaan als je kijkt naar het isoleren van de schil van een woning: de gevels, het dak en de vloer. Vergeet daarbij ook niet het laten vervangen van oude ramen door minimaal HR++-glas. Om niet meer afhankelijk te zijn van de fossiele brandstof aardgas, overwegen ook steeds meer mensen de plaatsing van een warmtepomp.
Zo financier je verduurzamingsmaatregelen
Hoewel de spaarrentes intussen iets gestegen zijn, zijn ze nog steeds vrij laag. Het loont dus om dit geld te investeren in je woning. Heb je niet voldoende spaargeld? Dan kun je mogelijk je hypotheek ophogen of een extra hypotheek afsluiten voor de verduurzamingsmaatregelen.
Tot slot kun je ook geld lenen voor het verduurzamen van je woning met een groene lening. De voordelen hiervan zijn vooral dat de aanvraagprocedure veel sneller verloopt dan een hypotheek, en je sneller beschikt over het geld (dagen in plaats van maanden). Hoewel een verbouwingslening over het algemeen een iets hogere rente heeft dan een hypotheek, kun je deze rente vaak aftrekken in box 1 bij het doen van de inkomstenbelasting.
Duurzamer wonen: de voordelen
Investeer je geld in je woning (of het nu om je eigen geld, of een hypotheek of duurzame lening gaat), dan heeft dat diverse voordelen.
Allereerst kan het op twee manieren een besparing op je woonlasten opleveren, waarmee je je investering terug kan verdienen. Ten eerste doordat je maandelijkse energielasten direct dalen. Maar ook omdat je woning meer waard wordt. Hierdoor kom je mogelijk in aanmerking voor een duurzame hypotheek met een lager rentetarief, of valt je hypotheek in een lagere risicoklasse met een lager rentetarief. De investering maakt je woning sowieso meer waard. De laatste jaren is de verhouding tussen het bedrag dat je investeert en de waardevermeerdering bijna gelijk geworden. Daarbij trekt een woning met een beter energielabel meer potentiële kopers, en zijn zij ook nog eens bereid meer te betalen voor een woning.
Naast de financiële voordelen, heeft verduurzaming ook nog andere positieve effecten. Ten eerste omdat je een steentje bijdraagt aan een beter milieu en klimaat. Daarnaast is het ook nog eens comfortabeler wonen. Een echte win-win(-win-win!)-situatie dus!