Huizenprijzen worden niet goedkoper en de algehele levenskosten ook zeer zeker niet. We gaan het hier niet hebben over hoe je goedkoop een woning vindt, maar over hoe je de algehele levenskosten een stuk omlaag krijgt. Zo hou je meer besteedbaar inkomen over voor dingen die wél leuk zijn. Want wat is fijner, geld uitgeven aan jezelf of aan je energieleverancier? Ben jij iemand die vindt dat die lagere vaste lasten verdient? Lees dan vooral dit artikel en pas de tips toe! Wil je daarnaast weten hoe je je huis kan betalen? Lees dan hier de ultieme gids over het bekostigen van je woning!
Bespaar op je energierekening!
Dit is de grootste van allemaal. Hoewel er sinds 2023 een, wellicht tijdelijk, maximaal energieplafond van € 1,45 – tot 1200 m³ is, kunnen de prijzen alsnog hoog oplopen. Bedenk even dat het gemiddelde Nederlandse huishouden ongeveer 1300 euro per jaar kwijt is aan het verwarmen van hun huis. We hebben nog niemand gehoord die het leuk vond om meer geld te betalen voor hun energierekening, vandaar dat wij een tip van de dag hebben: de website van sunetsolarpad.com! Soms moet je een beetje geld uitgeven om heel veel geld te besparen, en de energiebesparende producten van Sunet doen precies dat: energie besparen. Van verwarmingspanelen tot zonnepaneel kits, deze website bespaart je onder de streep geld!
Kijk of je je hypotheek kan laten oversluiten
In recente tijd is de hypotheekrente weer gestegen, na een geruime periode heel laag te hebben gestaan. Dit betekent niet dat deze nu hoog is, maar minimaal gestegen. Het is zeker mogelijk dat je je hypotheek een X aantal jaar geleden tegen een hoge rente hebt afgesloten en dat het voordelig kan zijn om deze te laten oversluiten. Kijk wel uit dat de kosten die je maakt bij oversluiten gedekt worden door de lagere vaste lasten. Het is leuk als je minder betaald, maar je hebt er niks aan als het te veel kost! Wil je meer weten over hypotheken? We hebben een stuk geschreven over waar je rekening mee moet houden bij het aanvragen van een hypotheek!
Nu we toch over het huis bezig zijn, laten we het hebben over rentemiddelen en renteopslag. We beginnen bij de eerste, rentemiddelen. Als je geld wilt besparen op je rentemiddelen is één ding nodig, namelijk een lagere huidige marktrente. Door je renteperiode open te breken en een nieuwe af te sluiten, ga je akkoord met het feit dat de nieuwe rente berekend wordt als volgt: het gemiddelde van je vorige rente en de huidige marktrente. Dit doe je dus niet wanneer de huidige marktrente hoger is, laat dan je contract zoals die is! Nu over renteopslag: wanneer de waarde van je huis is gestegen, wat een grote kans is, kan het zijn dat je je renteopslag kan laten verlagen! Ook zo betaal je minder vaste lasten!
Kijk goed naar waar je verzekerd voor bent
Je moet je natuurlijk verzekeren voor noodzakelijke punten. Denk aan medische kosten, aansprakelijkheidsverzekeringen, inboedelverzekeringen, overlijden, aansprakelijkheid etc. Maar het is meer dan mogelijk dan je op sommige punten dubbel verzekerd bent waardoor je onnodig geld uitgeeft! Zet dus even al je polissen naast elkaar. Daarnaast is het ook handig om te kijken of je korting kan krijgen wanneer je meerdere verzekeringen bij een enkele aanbieder afneemt. Naast verzekeringen, is het ook slim om te kijken waar je allemaal abonnementen hebt lopen.
Abonnement op abonnementen
Ook in de kleinere dingen kan je besparen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een abonnement op oneindig veel streamingsdiensten, websites, kranten en wat nog meer. Wellicht heb je een sportschoolabonnement lopen waar je eigenlijk niet heen gaat. Hoe dan ook, neem je een keer een dagdeel de tijd om al je abonnementen te achterhalen en deze op een rijtje te zetten. Welke zijn nou écht nodig? Uiteindelijk kan dit wel een paar honderd euro per maand kosten namelijk. Denk écht goed na of je vijf streamingdiensten nodig hebt. Sparen begint en eindigt bij de kleine dingen!
Boodschappen kunnen opstapelen
Onnodige aankopen in de supermarkt, we zijn er allemaal wel eens schuldig aan. De supermarkt is er immers op ingedeeld om je meer te laten kopen dan je daadwerkelijk nodig hebt, maar hier kan je wat aan doen. Een van de dingen is: ga niet hongerig naar de supermarkt! Studies hebben uitgewezen dat je dan veel meer onnodige impulsaankopen doet. Daarnaast is het belangrijk om gedisciplineerd te blijven aan wat je écht nodig hebt. Maak voor elk winkelbezoek een boodschappenlijstje met wat je daadwerkelijk nodig hebt en hou je hier ook aan! Laat je niet verleiden door acties of extraatjes die niets met je boodschappenlijstje te maken hebben. Ook hierbij geldt: de kleine dingen stapelen op!