Vetplanten zijn meer geschikt voor decoratie dan bijna elke andere plant, niet alleen vanwege hun ongewone vormen. Succesvolle planten hebben nauwelijks verzorging nodig, kunnen goed worden vermeerderd en je hoeft ze zelden water te geven – leer alles over de hippe groene planten.
Wat zijn vetplanten precies?
Met vetplanten bedoelen we planten van zeer verschillende soorten, die allemaal dikke, vlezige bladeren hebben. De planten slaan er water in op en onthullen zo ook hun belangrijkste eigenschap: ze zijn absoluut zuinig en gemakkelijk te onderhouden. Vaak wordt gevraagd of succulenten cactussen zijn – cactussen behoren tot de succulente planten, maar ze maken slechts een klein deel uit van alle succulenten. Overigens: De naam “succulenten” heeft zijn oorsprong in het Latijn, want “Suculentus” betekent “saprijk”.
Vetplanten als decoratie
Successen zijn op zich al kunstwerken en kunnen meestal naar wens worden ingericht. Omdat de planten zich met weinig grond kunnen redden, stimuleren ze het experimenteren: Of het nu gaat om minipotten of gaten in bakstenen, vetplanten groeien waar geen enkele andere plant tegenop kan. Daarom kan bijna alles met vetplanten worden geplant, behalve dat ze niet doorweekt mogen worden, wat zelfs de hardste sappige planten niet kunnen verdragen.
Decoratietip: Vetplanten in glas
Succulenten zijn zo veelzijdig: Omdat ze weinig grond nodig hebben, kunnen deze kleine planten in een grote verscheidenheid aan plantenbakken worden geplaatst, zelfs in wijnglazen. Laat je creativiteit de vrije loop en geef je vetplanten een nieuw thuis. Belangrijk: Het is het beste om zanderige cactusgrond te gebruiken en ervoor te zorgen dat er geen waterverzadiging optreedt bij het besproeien. Bekijk hier een leuke tutorial over hoe je dit zelf kan doen!
Decoratietip: Mediterrane flair in de tuin
Met hun lichtgroene bladeren zien sommige vetplanten eruit alsof ze door de zon zijn vervaagd: Combineer deze exemplaren met klassieke klei of terracotta potten – het is als een reis naar een heet land aan de Middellandse Zee. Je kan dit uiteraard ook in je woonkamer doen!
Vetplanten zijn enorm zuinig
Succulenten zijn absolute overlevingsprofessionals, geen wonder, want ze komen uit droge gebieden van de aarde, waar alleen een goed waterbeheer zorgt voor overleving. De dikke bladeren zijn waterdepots voor noodgevallen, zodat vetplanten lange perioden van droogte kunnen overleven. Dit maakt ze ideale huisgenoten voor mensen die weinig tijd hebben voor de groene hobby. Het zijn ook perfecte starters voor kinderen.
Gedraaid als een acrobaat, bolvormig als knikkers of met glanzende was als zonnebrandcrème – zelfs het bizarre uiterlijk van de vetplanten dient slechts één doel, namelijk het verminderen van het oppervlak en dus het zo min mogelijk verdampen van water. Tot de opvolgers behoren soorten als agaves, sempervivum, sedum en ook cactussen.
Succulenten: deze soorten bestaan
Onder de vetplanten bevinden zich tal van plantengeslachten met vele variaties, waardoor de planten populaire verzamelobjecten zijn. De bekende spijkerboom groeit bijvoorbeeld rechtop en vertakt – net als een boom. Echeverias daarentegen vormen platte rozetten, terwijl de kruisbloemige plant (Senecio, vetkruid), met zijn kleine bolvormige blaadjes aan de lange scheuten, een uitstekende hangmandplant is. Het zijn allemaal vrij weinig veeleisende en echte zonnekinderen. Het enige wat ze helemaal niet leuk vinden is wateroverlast.
De juiste locatie voor vetplanten
Dit wordt snel gezegd: de locatie moet helder en zonnig zijn. Daarom is een zuidvenster het meest geschikt. Alleen witgerijpte en zeer lichtgroene soorten moeten enigszins worden beschermd tegen de felle zomerzon of iets verder van het raam worden geplaatst. In de winter moeten vetplanten, indien mogelijk, iets koeler staan, op 8-12 graden.
Het planten, verzorgen en besproeien van vetplanten
Cactusgrond heeft bewezen een goed substraat te zijn, omdat het goed doorlaatbaar is. Natuurlijk hebben vetplanten ook water nodig. Tijdens de groeifase van de vroege zomer tot de herfst wordt er grondig water gegeven en wordt er om de vier weken vloeibare cactusbemesting toegevoegd. Tussen het besproeien door moet de bodem volledig uitdrogen, in de winter nemen de vetplanten een rustfase in en wordt er zelden besproeid.
Hoe verspreid ik vetplanten?
Succulenten kunnen vrij gemakkelijk worden vermeerderd door middel van kopstekken, veel soorten zelfs van individuele bladeren die worden afgesneden van de plant en geplaatst in de groeiende grond. Belangrijk: De gesneden of gebroken delen moeten eerst enige tijd drogen voordat ze kunnen worden aangesloten.