Verf je plafond met deze tips

Plafond verf

Over het algemeen is een plafond groter dan een muur, wat het verven direct al een stukje moeilijker maakt. Daarnaast zul je de kleinste fouten ook nog eens duidelijk op je plafond zien, wat komt door de vele lampen in je woning en het daglicht dat in je huis komt. Een plafond schilderen is daarom absoluut geen eenvoudig klusje, het biedt juist veel uitdagingen. Om de verfklus toch succesvol uit te voeren, kun je gebruik maken van de onderstaande tips.

Eerst een penseel dan een roller

Elk vierkant plafond heeft vier randen. Dit moet je eerst verven met een penseel, vervolgens kun je pas een roller gebruiken. Met een roller kun je de randen namelijk niet goed voorzien zijn van de nieuwe kleur, dit zal er slordig uitzien. Een kleinere kwast kan dit beter doen, wat al helemaal het geval is als je de wanden hebt afgeplakt. Hierdoor komt er namelijk geen verf op de muren, wat zorgt voor strakke randen.

Werk in secties

Bij een plafond schilderen moet je de verf natuurlijk goed aanbrengen. De laag moet dus glad en consistent zijn. Daarom is het slim om in vierkante stukken van circa 2 bij 2 meter te werken. Ga snel van de ene sectie naar het volgende gedeelte zodat het verf niet langs de rand opdroogt. Je moet juist een natte rand houden zodat je overlappende markeringen niet ziet als je de verfklus hebt voltooid.

Experimenteer met kleuren

Veel Nederlanders kiezen ervoor om hun plafond een witte kleur te geven. Dat is een beetje saai, toch? Desondanks hoef je niet direct felgele verf te kopen voor je plafond, we zeggen alleen dat je een beetje kunt experimenteren. Hiervoor kan het slim zijn om eens op het internet te kijken, zoek bijvoorbeeld naar kamers die je mooi vindt zodat je inspiratie kunt krijgen voor de nieuwe kleur van je plafond.

Wees voorzichtig op structuurplafonds

Een plafond schilderen is al lastig genoeg, maar dat is al helemaal het geval als het gaat om een structuurplafond. Is het nog nooit geverfd? Het water in de verf kan dan de textuur losmaken waardoor het gaat vallen. Dit is uiteraard niet de bedoeling en gelukkig gebeurt het niet als het structuurplafond al eens geverfd is. Om te voorkomen dat je je plafond vernielt, kan het slim zijn om een schilder in te schakelen. Eventueel kun je trouwens ook spuitverf gebruiken, de kans is dan kleiner dat de textuur loslaat.