Veilige sloten; daar begint het mee

  • Home
  • Wonen
  • Veilige sloten; daar begint het mee
veilige sloten

Veilige sloten spelen een cruciale rol in het handhaven van de veiligheid van onze woningen en bedrijven. Traditionele sloten hebben beperkingen die moderne technologieën hebben overwonnen. In deze blog zullen we daarom een aantal veilige sloten van dichtbij bekijken en bespreken hoe je veilige sloten kunt herkennen.

Hoe herken je veilige sloten: het SKG-keurmerk

Wanneer een slot veilig is, draagt het een SKG-keurmerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze organisatie controleert sloten op duurzaamheid en sterkte. Een slot kan 1, 2 of 3 sterren krijgen. Hoe meer sterren, des te veiliger is het slot. Een slot met drie sterren zorgt er bijvoorbeeld voor dat een inbreker wel vijf minuten langer erover doet om binnen te dringen.

Welke deur heeft het meest baat bij veilig slot?

Het klinkt misschien als een open deur intrappen, maar de achterdeur is het minst veilig. Hierdoor komt een groot deel van de inbrekers binnen en dit is niet alleen, omdat ze aan de achterkant van de woning minder kans lopen om betrapt te worden. Veel mensen vergeten deze deur goed te beveiligen, waardoor een inbreker met de juiste tools binnen een minuut zich toegang verleent tot je woning. 

Verzonken in deuren

Veel inbraakmethodes, zoals de lockpicking methode en de kerntrekmethode, richten zich op het verwijderen van de uitstekende cilinders van een slot. Met een schroevendraaier en een schroef wordt het slot behendig afgebroken. Daarom is het raadzaam om een huidig slot te vervangen met een slot dat verzonken is in de deur.

veilige sloten

Veilige sloten

Bij het kiezen van een veilig deurslot is het belangrijk om te overwegen welk type slot het beste past bij jouw specifieke behoeften en het beveiligingsniveau dat je wenst. Een combinatie van verschillende beveiligingsmaatregelen kan vaak het meest effectief zijn. Het is ook raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een slotenmaker om ervoor te zorgen dat de gekozen sloten voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen.

Cijferslot

Een cijferslot is een type slot dat wordt geopend door de juiste numerieke combinatie van cijfers in te voeren. In plaats van een fysieke sleutel te gebruiken, maakt een cijferslot gebruik van een draaischijf of een reeks knoppen met cijfers erop. Het openen van het slot vereist het correct instellen van de cijfers in de juiste volgorde. Moderne cijfersloten maken vaak gebruik van elektronica, waarbij de combinatie via een digitaal scherm wordt ingevoerd.

Smart locks

Slimme deursloten, ook wel bekend als smart locks, zijn geavanceerde sloten die verbonden zijn met het internet en vaak bedienbaar zijn via smartphones, tablets of andere slimme apparaten. Deze slimme sloten bieden extra functionaliteiten en gemak ten opzichte van traditionele mechanische sloten. Maar ook biedt dit slot een verbeterde beveiliging en controle over de toegang tot je huis.

Meerpuntssloten

Een meerpuntsslot, ook wel driepuntsslot genoemd, is een type slot dat de deur op meerdere punten langs de deur vergrendelt. In tegenstelling tot traditionele sloten, die alleen aan de zijkant van de deur vergrendelen, heeft een meerpuntsslot meerdere vergrendelingspunten die tegelijkertijd worden geactiveerd wanneer de deur wordt gesloten. Door de deur op meerdere punten te vergrendelen, biedt een meerpuntsslot extra veiligheid en weerstand tegen inbraakpogingen. Het maakt het moeilijker voor inbrekers om de deur te forceren.

Cilinderslot met kerntrekbeveiliging

Een cilinderslot met kerntrekbeveiliging is een type slot dat specifiek is ontworpen om bescherming te bieden tegen de zogenaamde kerntrekmethode. Het slot bevat een cilinder die is versterkt en bestand is tegen pogingen tot uittrekken. Dit maakt het moeilijk voor inbrekers om de cilinder te verwijderen en toegang te verkrijgen. Vaak is er een hardmetalen plaatje geïntegreerd in de cilinder, wat zorgt voor extra weerstand.