Van maiskorrel tot maismeel, hoe wordt maismeel gemaakt?

  • Home
  • Nieuws
  • Van maiskorrel tot maismeel, hoe wordt maismeel gemaakt?

Maismeel, onder andere te koop bij Baktotaal, is één van de populairste meelsoorten ter wereld. Het wordt gebruikt in vele verschillende gerechten, zoals tortilla’s, cornflakes en uiteraard maisbrood. Maar hoe wordt maismeel eigenlijk gemaakt? Welke stappen worden ondernomen om van maiskorrels meel te maken? Je leest het allemaal in deze blog, want hierin bespreken we het proces van het maken van maismeel. Lees daarom snel verder!

Oogsten, wassen en drogen van de maiskolven

Het begint allemaal met het oogsten van de maiskolven. Dit wordt gedaan als de maiskorrels rijp zijn. Vaak is dit tussen augustus en oktober, afhankelijk van de locatie en het klimaat. Het is erg belangrijk dat de maiskolven op het juiste moment geoogst worden. De kwaliteit van de maiskorrels is namelijk sterk afhankelijk van de mate van rijpheid. Maiskorrels die nog niet volledig ontwikkeld en dus rijp zijn, bevatten minder suikers. Dit kan leiden tot minder zoete en minder smaakvolle mais. Te laat oogsten is echter ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit. De maiskorrels kunnen dan uitdrogen en hun textuur en smaak verliezen.

Na het oogsten worden de maiskolven van hun bladeren en stelen ontdaan. Om eventuele verontreinigingen te verwijderen, worden de kolven vervolgens gewassen. Hierna worden de maiskolven te drogen gelegd zodat het vochtgehalte verminderd. Dit is belangrijk bij het vermalen van de maiskorrels.

Maiskorrels uit de kolven halen en vermalen

Zodra de maiskorrels voldoende zijn gedroogd, worden ze van de kolven gehaald. De maiskorrels worden nu in een maalmachine of molen geplaatst om ze te malen tot maismeel. De maalgraad van de molen die wordt gebruikt om de maiskorrels te malen, bepaalt de uiteindelijke fijnheid van het maismeel. Een fijnere maling resultaat in een fijner maismeel. En een grovere maling leidt uiteraard tot een wat grover maismeel. Grove deeltjes kunnen eventueel ook door middel van zeven uit het maismeel worden gehaald. Zodra de gewenste fijnheid is bereikt, wordt het maismeel verpakt in zakken.

Wat kun je van maismeel maken?

Maismeel is een veelzijdige graansoort die voor tal van gerechten wordt gebruikt. Zo wordt maismeel bijvoorbeeld veel gebruikt voor het maken van deeg voor tortilla’s. Ook cornflakes bestaan in de basis uit maismeel. Het maismeel wordt gemengd met suiker en andere ingrediënten en vervolgens gebakken en geroosterd. Maismeel voor het bakken van maisbrood is natuurlijk een inkoppertje. Maar wist je dat je er ook heerlijke knapperige maiskoekjes van kunt bakken? Ideaal als snack voor tussendoor!