Tips voor inrichting klein appartement

Kleine apartement

Heb jij een klein appartement en wil jij jouw woning een ruimtelijkere uitstraling geven? Het vraagt om wat ruimtelijk inzicht en een tactische aanpak, maar je kunt de ruimte waarschijnlijk optimaal benutten met onderstaande tips. Door van tevoren goed na te denken over de inrichting, ziet jouw appartement er stijlvol en gezellig uit.

Lichte kleuren

Lichte kleuren laten een kleine kamer groter lijken. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het licht. Door het plafond een iets lichtere tint te geven, vergroot je dit effect. Dit hoeft niet zichtbaar te zijn met het blote oog. Satinverf is ook een goede keuze, omdat het licht door dit type verf nog beter wordt gereflecteerd. Lichte kleuren hebben een rustige uitstraling en zijn ook goed toepasbaar op het gebied van je meubels.

Licht naar binnen halen

Laat de ramen zoveel mogelijk vrij, zodat er veel licht naar binnen valt. Met glazen schuifdeuren zorg je ervoor dat het licht niet onderbroken wordt. Plaats deze bijvoorbeeld van de hal naar de slaapkamer of tussen de woonkamer en de keuken.  Doordat deze schuifdeuren aan de wand gemonteerd worden, nemen ze zo goed als geen ruimte in. Door spiegels neer te zetten of op te hangen creëer je optisch nog meer ruimte in jouw appartement.

Verschillende secties

Veel mensen zijn geneigd om de ruimte zo open mogelijk te houden bij het inrichten van een kleine woning. In werkelijkheid zorgt dit ervoor dat de kamer optisch juist minder groot oogt. Juist door delen van elkaar te scheiden, lijkt het geheel groter. De ruimte ziet er minder rommelig uit doordat er verschillende hoekjes zijn. Je maakt verschillende secties door bijvoorbeeld met hoogtes te werken of dooreen kamerscherm, vakkenkast of plantenpotten te gebruiken om bepaalde kamerdelen af te scheiden.

Multifunctionele meubels

Kies je meubels tactisch om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Denk aan uitschuifbare eettafels, bijzettafels met extra opbergruimte, een bed met lades eronder of zelfs een inklapbaar bed dat je ’s avonds uit de muur tovert. Heb jij een hoog plafond? Dan kan je bijvoorbeeld met boekenplanken de hoogte in werken. Maatwerk doet het ook altijd goed in een kleine ruimte. Richt de badkamer bijvoorbeeld in met een douchewand op maat, kies voor inbouwkasten in de woonkamer en benut de ruimte in je gang door een maatwerkoplossing onder de trap te laten plaatsen.

Opruimen

Heb je heel veel spullen en kun je ze niet kwijt in je kleine woning? Kijk dan eens kritisch naar wat je hebt. Heb je wel echt twee braadpannen nodig? Of moet je al die oude studieboeken wel bewaren? Kunnen seizoensgebonden items eventueel naar een externe opslag? Door op te ruimen en spullen weg te doen krijg je niet alleen ruimte in huis, maar ook meer ruimte in je hoofd.