Kun je ook tegels verven?

tegels verven

In de meeste gevallen wordt het schilderen van tegels afgeraden. In feite wordt vaak gezegd dat als je tegels in je huis hebt, je ze beter niet kunt schilderen omdat ze er dan alleen maar slecht uitzien en er in de toekomst nog meer werk aan moet worden verricht. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel – situaties waarin het schilderen van tegels eigenlijk de beste optie kan zijn. Dus voordat je begint met het schilderen van je tegels, zorg ervoor dat je begrijpt wanneer het goed is om dat te doen en wanneer niet. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

Voordelen van het schilderen van tegels

Bij het renoveren van een badkamer of keuken is het kiezen van de juiste tegel een van de belangrijkste beslissingen. Grootte, vorm, materiaal en kleur zijn allemaal belangrijke factoren om te overwegen. Een andere belangrijke beslissing is echter of je de tegels gaat schilderen of helemaal gaat vervangen. Tegels schilderen heeft verschillende voordelen vergeleken met vervanging. Allereerst is het veel minder duur. Het vervangen van tegels kan vrij duur zijn, vooral als je een professional inhuurt. Ten tweede, het schilderen van tegels is een veel sneller proces dan vervanging, dus het kan worden gedaan in een weekend zonder te veel verstoring van je huis. Ten slotte geeft het schilderen van tegels je de mogelijkheid om het uiterlijk van je kamer volledig te veranderen zonder dat je de bestaande tegels hoeft te verwijderen.

Met zoveel voordelen is het schilderen van tegels vaak de beste optie als het gaat om renovatie.

Kosten van tegels schilderen

Als het gaat om home improvement projecten, kan het schilderen van tegels een snelle en gemakkelijke manier zijn om een kamer op te frissen zonder de uitgaven van veel geld. Maar hoeveel kost het verven van tegels, en is het een doe-het-zelfproject dat thuis gedaan kan worden? De kosten van het schilderen van tegels zijn afhankelijk van het type en de grootte van de tegel en het aantal lagen verf dat nodig is. In het algemeen kunnen keramische tegels worden geschilderd voor slechts $ 0,50 per vierkante meter, terwijl porseleinen tegels tot $ 2,00 per vierkante meter kunnen kosten. Wat betreft het wel of niet een doe-het-zelfproject, wordt tegels verven over het algemeen beschouwd als een beginnersvriendelijk project dat kan worden afgerond in een paar uur.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle verf gelijk is, en sommige soorten verf kunnen niet goed hechten aan tegeloppervlakken. Voor de beste resultaten, is het altijd het beste om te overleggen met een professionele voordat je begint met een tegel schilderij project.

Specifieke soorten verf voor tegels

Het schilderen van tegels kan een geweldige manier zijn om kleur en patroon aan een kamer toe te voegen zonder een permanente verandering aan te brengen. Maar voordat je begint te schilderen, is het belangrijk om het juiste type verf te kiezen. Tegelverf is meestal gemaakt van epoxy of urethaan, waardoor het bestand is tegen de slijtage die het dagelijks gebruik met zich meebrengt. Bij het kiezen van een kleur, in gedachten houden dat lichte kleuren zullen meer vuil en krassen dan donkere kleuren te tonen. 

Zodra je je verf hebt gekozen, volg je deze stappen: 

  • Maak eerst het tegeloppervlak schoon met water en zeep;
  • Breng vervolgens een primer aan die geschikt is voor keramische oppervlakken;
  • Verf de tegel tenslotte met een kwast of roller voor epoxy- of urethaanverf;
  • Laat de verf volledig drogen voordat je de tegel gebruikt. 

Met een beetje tijd en moeite kun je je tegel gemakkelijk een gloednieuwe look geven.

Risico’s tegels schilderen

Tegel schilderen kan een leuke en creatieve manier om persoonlijkheid toe te voegen aan uw huis. Er zijn echter enkele risico’s verbonden aan dit type schilderij. Ten eerste, tegels zijn poreus, wat betekent dat ze kunnen absorberen verf, die vervolgens kan chip of schil af na verloop van tijd. Ten tweede zijn tegels vaak geglazuurd, waardoor de verf mogelijk niet goed hecht. Ten slotte worden tegels vaak in druk belopen ruimten geplaatst, waardoor de verf snel kan slijten. Er zijn een paar manieren om deze risico’s te vermijden of te minimaliseren. Gebruik ten eerste een primer die speciaal voor tegels is ontwikkeld. Dit helpt om een barrière te creëren tussen de tegels en de verf. Gebruik ten tweede een verf van hoge kwaliteit die is ontworpen met het oog op duurzaamheid.

Breng ten slotte een transparante kit aan over de verf om deze te beschermen tegen slijtage. Als je deze stappen volgt, kun je jarenlang genieten van je pas geverfde tegels. Zo, daar heb je het. Alles wat je moet weten over het schilderen van tegels. Nu je de basis begrijpt, kun je het zelf eens proberen en zien hoe mooi je resultaten kunnen zijn. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Vraag een van onze experts om hulp – we delen onze kennis graag met je en laten je creatieve sappen stromen!