Zo plaats je tegels op een dakterras of balkon

  • Home
  • DIY
  • Zo plaats je tegels op een dakterras of balkon
tegels dakterras balkon

Er gaat niets boven een beetje buitenleven om je levendig te voelen. Een dakterras of balkon kan de perfecte plek zijn om wat zon en frisse lucht op te snuiven, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het oppervlak veilig is voordat je het gaat gebruiken. In deze blogpost laten we je zien hoe je veilig en zeker tegels op een dakterras of balkon plaatst. Lees verder voor tips en advies!

Type tegels voor een dakterras of balkon

Er zijn een paar dingen te overwegen bij het kiezen van tegels voor een dakterras of balkon. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de tegels zijn beoordeeld voor gebruik buitenshuis. Outdoor tegels zijn ontworpen om zware weersomstandigheden, waaronder harde wind en direct zonlicht te weerstaan. Ten tweede moet je een tegel kiezen met een goede tractie. Gladde oppervlakken kunnen glad zijn als ze nat zijn, dus het is belangrijk om een tegel te kiezen die een goede grip biedt. Ten slotte moet je rekening houden met de algemene esthetiek van de ruimte. Dakterrassen en balkons zijn vaak zichtbaar vanaf de straat, dus je wilt er zeker van zijn dat de tegels die je kiest het uiterlijk van je huis aanvullen. Met deze zaken in gedachten kun je de perfecte tegel voor je dakterras of balkon kiezen.

Tegels plaatsen op een dakterras of balkon

Het plaatsen van tegels op een dakterras of balkon is een geweldige manier om deze ruimtes zowel stijlvol als functioneel te maken. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden om de beste resultaten te krijgen. Ten eerste is het belangrijk het juiste type tegel te kiezen. Als de ruimte wordt blootgesteld aan direct zonlicht, zijn keramische of porseleinen tegels bijvoorbeeld een goede optie, omdat deze minder snel vervagen. Voor ruimtes die zwaar belopen worden, zoals balkons, zijn tegels van steen of beton een betere optie omdat deze duurzamer zijn. Zodra je de juiste tegelsoort hebt gekozen, is de volgende stap het berekenen van het aantal benodigde tegels. Meet hiervoor gewoon de lengte en breedte van de ruimte en vermenigvuldig deze getallen met het aantal vierkante meter per tegel.

Tot slot is het belangrijk om, voordat je met de installatie begint, het oppervlak te reinigen en volledig te laten drogen. Dit zorgt ervoor dat de tegels goed hechten en minimaliseert het risico van schade tijdens de installatie. Met deze eenvoudige tips krijg je een professioneel resultaat bij het plaatsen van tegels op een dakterras of balkon.

Welke lijmmortel is het beste?

Bij het kiezen van een lijmmortel voor het bevestigen van tegels op een dakterras of balkon moet je met enkele zaken rekening houden. Ten eerste moet de mortel bestand zijn tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden. Ten tweede moet hij zorgen voor een sterke verbinding tussen de tegels en de ondergrond. En ten derde moet hij gemakkelijk te verwerken en schoon te maken zijn. Er zijn een paar verschillende soorten lijmmortel die aan deze criteria voldoen. Een optie is mortel op basis van epoxy, die bekend staat om zijn sterkte en duurzaamheid. Een andere optie is mortel op basis van polyurethaan, die ook zeer sterk is, maar moeilijker kan zijn om mee te werken. Uiteindelijk zal de beste lijmmortel voor je project afhangen van je specifieke behoeften en voorkeuren.

Tips en trucs voor een aantrekkelijk en duurzaam betegeld dakterras of balkon

Een betegeld dakterras of balkon kan een vleugje luxe toevoegen aan elk huis, en is vooral populair in huizen in mediterrane stijl. Als je overweegt een betegeld dakterras of balkon aan je huis toe te voegen, moet je een paar dingen in gedachten houden om een aantrekkelijke en duurzame ruimte te creëren. Zorg ten eerste voor een goede fundering die het gewicht van de tegels kan dragen. Ten tweede, gebruik hoogwaardige tegels die zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis. Ten derde, zorg ervoor dat een waterdicht membraan onder de tegels om te beschermen tegen lekken. Vierde, gebruik mortel of specie speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis om te voorkomen dat scheuren en vlekken. Met deze tips kun je een mooi en duurzaam betegeld dakterras of balkon creëren. Dus nu weet je alles over de do’s en don’ts van het aanbrengen van tegels op een dakterras of balkon. 

Als je je tegelinstallatie project een stap verder wilt brengen, bekijk dan zeker onze andere blogposts voor meer tips en adviezen. En als je nog steeds onzeker bent, vergeet dan niet dat ons team van professionals altijd klaar staat om te helpen – dus neem gerust contact op!