Stapsgewijze handleiding voor het aanleggen van een houten vlonder

  • Home
  • Blog
  • Stapsgewijze handleiding voor het aanleggen van een houten vlonder

Als je zoekt naar een mooie en duurzame toevoeging aan je tuin of terras, dan is een prachtige houten vlonder datgene waar je naar zoekt! Het biedt namelijk een warme en natuurlijke uitstraling en creëert daarbij een gezellige plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. In dit artikel vind je een stapsgewijze handleiding voor het aanleggen van een houten vlonder, inclusief enige tips voor het kopen van hardhouten vlonderdelen.

Stap 1: Voorbereiding

Net zoals bij het voorbereiden op andere activiteiten is het verstandig om een goed plan te maken. Bepaal hierbij eerst de locatie en de afmetingen van de vlonder. Zorg er daarna voor dat de ondergrond stabiel en vlak is. Verwijder daarbij eventueel gras, onkruid en stenen en maak de ondergrond schoon, zo heb je een netjes werkvlak waarmee je aan de slag kan.

Stap 2: Hardhouten vlonderdelen kopen

Voor een mooie duurzame vlonder is het kiezen van de juiste houtsoort eigenlijk erg belangrijk. Hardhout is een populaire keuze vanwege zijn natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Daarentegen is het natuurlijk wel belangrijk om de benodigde hoeveelheid te berekenen voordat het hardhouten vlonderdelen kopen gebeurt. Meet hiervoor de oppervlakte van de vlonder op en voeg hier ook nog een kleine marge aan toe, dit is voor het zaagverlies. Hardhout kopen kan gelukkig bij vele plekken in Nederland, dus mocht je uiteindelijk toch tekortkomen, dan is dit geen ramp.

Stap 3: Voorbereiden van de vlonderdelen

Zodra je de vlonderdelen hebt gekocht, is het tijd om ze voor te bereiden voor installatie. Controleer de algehele kwaliteit van het hout en schuur ruwe plekken die zich eventueel op het hout mogen bevinden glad. Behandel het hout indien nodig met een houtolie of een beits om het goed te beschermen tegen weersinvloeden.

Stap 4: Plaatsen van de vlonderdelen

Begin als eerst met het plaatsen van de eerste paar vlonderdelen aan de rand van de vlonder. Gebruik hierbij speciale clips of schroeven om de vlonderdelen ook stevig vast te kunnen zetten. Houd bij het leggen van de vlonderdelen ook goed rekening met de voegen en zorg ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn.

Stap 5: Afwerking en onderhoud

Nadat alle vlonderdelen goed zijn gelegd, is het tijd voor de afwerking van de vlonder. Controleer hierbij of de vlonder waterpas ligt en pas indien nodig de hoogte aan. Werk daarna de randen van de vlonder af met speciale afwerkingsstrips of plinten die bij de soort hout passen waarvoor je hebt gekozen. Om de levensduur van de vlonder te verlengen, is regelmatig onderhoud belangrijk. Behandel het hout hierna jaarlijks met een speciale olie of beits en controleer regelmatig op eventuele beschadigingen.