Stappenplan huis isoleren

Ben jij door de hoge energiekosten op zoek naar manieren om geld te besparen op je energierekening? Een deel van je huis isoleren kan dan een hele slimme optie zijn om direct geld te besparen. Gemiddeld verdien je de isolatiekosten na vijf jaar al terug.

Leeftijd woning

Wellicht een inkoppertje, maar hoe ouder je woning is, hoe groter de kans dat je huis slecht of niet geïsoleerd is. Door de jaren heen zijn er steeds meer eisen gesteld aan de isolatie van woningen en woningen van voor 1991 voldoen daar vaak niet aan.


Vanaf ongeveer de jaren 80 werd er voor het eerst actief isolatiemateriaal gebruikt bij de opbouw van de woning. Deze isolatie voldoet echter niet meer aan de hedendaagse eisen van isolatie en daarom is het slim om deze te laten bijvullen of volledige te laten vervangen.

Als de isolatie wordt bijgevuld, wordt hier vaak purschuim voor gebruikt om bijvoorbeeld de spouwmuur op te vullen. Het voordeel van purschuim is dat deze in alle hoeken en gaatjes kan komen doordat purschuim vloeibaar wordt aangebracht. Vervolgens hard het uit en is de volledige spouwmuur geïsoleerd volgens moderne standaarden.

Verder is het ook handig om goed te kijken naar de dak- en vloerisolatie van de woning, deze kunnen vaak ook een opvulbehandeling gebruiken.

Zolder in gebruik?

Warmte stijgt en bij een slecht geïsoleerd dak kan er dus veel warmte weglekken via het dak. Erg zonde, helemaal als je de zolder actief gebruikt als bijvoorbeeld slaapkamer of opslag. Je wilt graag een behaaglijke slaapkamer creëren en je zult daarom moeten investeren in dakisolatie.

Een dakisolatie kent verschillende vormen en is onder andere afhankelijk van de vorm van het dak. Een plat dak vraagt om een andere manier van isoleren dan een schuin dak. Een plat dak wordt van buitenaf geïsoleerd met speciale isolatieplaten. Deze platen worden op het dak bevestigd, vervolgens wordt de dakbedekking eroverheen geplaatst.

Een schuin dak wordt het vaakst van binnenuit geïsoleerd met purschuim, steenwol of glaswol. De isolatie wordt tegen het dak aan geplaatst en daar worden vervolgens weer platen overheen geplaatst, zodat het dak er netjes afgewerkt uitziet. Als je een schuin dak van buiten wilt isoleren, is dit het beste te doen als je al een dakrenovatie op de planning hebt staan. Dan kunnen de nieuwe dakpannen gemakkelijk er overheen geplaatst worden.

Spouwmuur isoleren

Spouwmuur isolatie is een van de populairste vormen van isoleren, omdat je hier het grootste rendement behaalt in de kortste tijd. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. De spouw isoleren, zorgt ervoor dat er minder warmte van binnen naar buiten lekt.

Als je huis tussen 1920 en 1975 gebouwd is, dan is spouwmuurisolatie een zeer interessante investering. Deze huizen hebben namelijk nog geen spouwmuurisolatie en kunnen dus veel warmte besparen door de spouw wel goed te isoleren.

Tot slot kun je overige gaten, kieren of scheuren die in de loop van de tijd ontstaan bij voornamelijk oudere woningen gemakkelijk dichtmaken met kit. Dit zorgt er niet alleen voor dat tocht minder makkelijk je huis binnenkomt, maar zorgt ook nog eens voor een nette afwerking.

Lees ook: Garage isoleren