In een woning zonder spouwmuurisolatie gaat tot wel 25% van de warmte verloren. Dit gaat ten koste van prettig wonen, het milieu en vooral: het maakt je energieverbruik onnodig hoog. Isoleren verhoogt het wooncomfort en verlaagt de energierekening.
Weg met kou, vocht en tocht
Een spouw is een smalle ruimte tussen een buitenmuur en een binnenmuur. Sinds 1930 worden Nederlandse huizen gebouwd met een spouw. Pas vanaf 1976 werden spouwen direct tijdens de bouw opgevuld met isolatiemateriaal. Woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1976 hebben een holle spouw, gevuld met lucht. Voelt de kamer tochtig aan en verdwijnt de warmte snel zodra je stopt met stoken? Een holle spouw kan de oorzaak zijn. Het binnenklimaat verbetert aanzienlijk wanneer een holle spouw wordt gevuld met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie helpt tegen tocht in huis die via de holle ruimte achter stopcontacten en plinten het huis kan binnenkomen. Dit is niet de enige factor waarom isoleren met spouwmuurisolatie meer wooncomfort brengt.
Spouwmuurisolatie pakt meerdere problemen aan
In een holle spouw circuleert lucht. Dit is nodig om vocht, dat in de vorm van condens altijd in een spouw aanwezig is, via ventilatieroosters af te voeren. Zo worden vocht- en schimmelproblemen voorkomen. Een nadeel van deze constante luchtstroom is dat de binnenmuren er sterk door afkoelen. Wanneer je de kachel hoog draait om de woning te verwarmen, absorberen koude muren veel warmte. Daarnaast mist een holle spouw de warmteweerstand die geïsoleerde muren wel hebben. Deze twee factoren zorgen ervoor dat er veel energie nodig is om een ongeïsoleerde kamer of woning op temperatuur te krijgen. Spouwmuurisolatie lost dit probleem op. Geïsoleerde binnenmuren zijn altijd een paar graden warmer dan ongeïsoleerde muren, waardoor ze minder warmte onttrekken. Samen met warmteweerstand zorgt spouwisolatie ervoor dat je comfortabeler woont en flink bespaart op de energiekosten.
Direct fijner wonen, direct besparen op energiekosten
Woon je in een oudere woning met een holle spouw, dan levert spouwmuurisolatie je veel op. Ingewikkeld is het niet. Bij de meeste woningen kan het isoleren van de spouw binnen één dag worden uitgevoerd. De isolatiespecialist boort diverse kleine gaten in de buitenmuur. Via een slang wordt vanuit en gesloten cabine het isolatiemateriaal direct in de spouwmuur geblazen. Wanneer de spouw volledig gevuld is, worden de gaten weer netjes dicht gemaakt. De isolerende werking start meteen. Zorgen over verminderde afvoer van condens uit de spouw is niet nodig. Het ventilatieproces wordt door isolatiemateriaal niet verstoord.
Zo bereid je jouw isolatieproject goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga op zoek naar een isolatiebedrijf dat je goed informeert en vooraf een spouwmuurcontrole op locatie uitvoert. Deze controle brengt de staat en de dikte van de spouw in kaart. Daarnaast is het goed om de verschillende soorten spouwmuurisolatie met elkaar te vergelijken of isolatiewaarde. Informeer je vooral ook over de mogelijkheden van TRIPLE PLATINUM ISOTECH-EPS-parels®. Deze gelden op dit moment als meest krachtige, meest renderende toepassing bij spouwmuurisolatie.