Schimmels in de schuur: wat doe je eraan?

  • Home
  • Nieuws
  • Schimmels in de schuur: wat doe je eraan?

Een schuur is vaak een handige plek om spullen op te slaan die je niet dagelijks nodig hebt. Maar het kan ook een plek zijn waar schimmels zich graag nestelen.  Schimmels zijn namelijk dol op vochtige ruimtes en organisch materiaal, zoals hout, karton en textiel. Schimmels in huis of in de schuur zijn erg vervelend.  In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om schimmels in de schuur te voorkomen en te bestrijden.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is altijd beter om schimmels te voorkomen dan ze achteraf te moeten bestrijden. Om schimmelgroei te voorkomen, is het belangrijk om de schuur goed te ventileren. Zorg voor voldoende ventilatieopeningen in de muren en deuren en laat deze openstaan tijdens het drogen van natte spullen. Daarnaast is het belangrijk om de schuur regelmatig schoon te maken en vochtige plekken te vermijden. Zet bijvoorbeeld natte fietsen of tuingereedschap niet in de schuur, maar laat ze buiten drogen.

Bestrijden van schimmels

Als je merkt dat er schimmels in je schuur groeien, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Schimmels kunnen niet alleen zorgen voor een muffe geur, maar ook voor gezondheidsproblemen zoals allergische reacties en irritaties aan de luchtwegen. Om schimmels te bestrijden, kun je de schuur grondig schoonmaken met een oplossing van water en bleekmiddel. Een betere optie is om een professionele schimmel reiniger aan te schaffen. Het is daarbij aan te raden om een mondkapje en handschoenen te dragen om jezelf te beschermen tegen de schimmelsporen. Vervang vochtige materialen, zoals kartonnen dozen en textiel, die aangetast zijn door schimmels om verdere verspreiding te voorkomen. Om de vochtigheidsgraad in de schuur te verminderen en schimmels te voorkomen, kun je een luchtontvochtiger gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de schuur goed te ventileren door voldoende ventilatieopeningen open te zetten, zodat vochtige lucht afgevoerd wordt en droge lucht aangevoerd.

Denk ook aan isolatie!

Ten slotte is het ook belangrijk om te zorgen voor goede isolatie in de schuur. Door te zorgen voor goede isolatie, voorkom je dat vochtige lucht zich kan ophopen en schimmels kunnen groeien. Het is daarom aan te raden om te zorgen voor goede isolatie van het dak en de muren van de schuur. Een goed geïsoleerde schuur heeft niet alleen als voordeel dat het schimmels voorkomt, maar ook dat het in de winter warmer blijft en in de zomer koeler is. Door deze maatregelen te nemen kun je genieten van een schone, gezonde en schimmelvrije schuur.