Hoe richt je een tuin op het noorden het beste in?

  • Home
  • Tuin
  • Hoe richt je een tuin op het noorden het beste in?
tuin noorden

Het aanleggen van een tuin op het noorden kan een uitdaging zijn. Het gebrek aan zonlicht maakt het moeilijk om bloemen en planten te laten groeien, maar er zijn toch manieren om je tuin er mooi uit te laten zien. In dit bericht zullen we enkele ideeën verkennen voor het aanleggen van een tuin op het noorden. Blijf kijken voor meer tips!

De beste manier om een tuin op het noorden aan te leggen

Bij het plannen van een tuin is het belangrijk rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht die de ruimte ontvangt. Tuinen op het noorden ontvangen bijvoorbeeld minder direct zonlicht dan tuinen op het zuiden, dus planten die volle zon nodig hebben, doen het niet goed in een tuin op het noorden. Kies in plaats daarvan voor schaduwplanten zoals varens, hosta’s en impatiens. Voeg voor extra belangstelling kalksteenrotsen toe of gebruik mulch om het licht in de tuin te weerkaatsen. Met een beetje creativiteit is het mogelijk om een prachtige tuin op het noorden aan te leggen die goed gedijt bij weinig licht. 

Planten die gedijen in een tuin op het noorden

Tuinen op het noorden krijgen over het algemeen minder zonlicht dan tuinen op het zuiden, oosten of westen. Daardoor kunnen planten die goed gedijen in de volle zon het moeilijk hebben in een tuin op het noorden. Er zijn echter enkele planten die gedeeltelijke schaduw verdragen of zelfs verkiezen. Hosta’s zijn bijvoorbeeld een populaire keuze voor tuinen op het noorden, omdat ze relatief goed tegen lagere lichtniveaus kunnen. Andere opties zijn varens, heuchera en pulmonaria. Tuiniers met een tuin op het noorden moeten niet alleen planten kiezen die weinig licht verdragen, maar ook extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat hun planten voldoende zonlicht krijgen. Dit kan betekenen dat de planten nauwkeurig in de tuin moeten worden geplaatst.

Zo krijgen ze de grootst mogelijke hoeveelheid zonlicht, of moeten groeilampen worden gebruikt als aanvulling op het natuurlijke licht. Hoewel een tuin op het noorden minder direct zonlicht ontvangt dan andere tuinen, zijn er toch genoeg manieren om tijdens de zomermaanden een schaduwrijk toevluchtsoord te creëren. Grote bomen en struiken kunnen veel schaduw bieden en groenblijvers kunnen het hele jaar door bescherming tegen de zon bieden. Ranken kunnen ook worden ingezet om langs hekken, prieeltjes of hekjes te groeien voor extra schaduw. Bovendien kunnen parasols, prieeltjes en pergola’s een welkome verlichting bieden tegen de zomerhitte. Door een verscheidenheid aan schaduwgevende planten en structuren te gebruiken, is het mogelijk een koele en uitnodigende tuin te creëren, ongeacht de blootstelling.

Een tuin op het noorden interessanter en uitnodigender maken

Een tuin op het noorden kan een uitdaging zijn om te ontwerpen, omdat het gebrek aan zonlicht een schaduwrijk en somber gevoel kan geven. Er zijn echter verschillende manieren om een tuin op het noorden interessanter en vrolijker te maken. Eén mogelijkheid is om lichtgekleurde stenen of mulch te gebruiken, waardoor het licht wordt gereflecteerd en het gebied wordt opgefleurd. Een andere mogelijkheid is het planten van bloemen in witte of gele tinten, omdat deze kleuren opvallen in een schaduwrijke tuin. Daarnaast kun je overwegen waterpartijen of beelden van reflecterende materialen, zoals glas of metaal, toe te voegen. Met een beetje creativiteit is het mogelijk om van een tuin op het noorden een mooie en uitnodigende ruimte te maken.

Nu je weet hoe je een tuin op het noorden het beste kunt inrichten, ga naar buiten en begin met planten! Vergeet niet rekening te houden met de verschillende behoeften van planten, afhankelijk van de richting waarin ze staan. Met een beetje planning en wat hard werken heb je een prachtige tuin die het hele jaar door bloeit.