Helpt paracetamol tegen hartkloppingen?

 • Home
 • Nieuws
 • Helpt paracetamol tegen hartkloppingen?

Hartkloppingen kunnen voor veel mensen een vervelende ervaring zijn. Het voelt alsof je hart een drumsolo speelt in je borst, soms snel en onregelmatig. Er zijn momenten waarop je misschien denkt aan het nemen van paracetamol om de hartslag te kalmeren. Maar werkt paracetamol echt tegen hartkloppingen?

Wat zijn hartkloppingen?

Hartkloppingen zijn de onregelmatige, bonzende of snelle sensaties die je in je borst kunt voelen. Het voelt alsof je hart een beetje ‘uit de maat’ gaat. Gelukkig zijn de meeste hartkloppingen onschuldig en kunnen ze worden veroorzaakt door dingen zoals stress, cafeïne, uitdroging of bepaalde medicijnen.

Oorzaken van hartkloppingen

 • Stress en angst: Wanneer je gestrest bent, kan je hart sneller gaan kloppen. Dit is normaal en verdwijnt meestal als de stress afneemt.
 • Cafeïne en stimulerende middelen: Cafeïne kan je hartslag verhogen, wat hartkloppingen kan veroorzaken.
 • Uitdroging en elektrolyten tekort: Een gebrek aan vocht en belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium kan ook bijdragen aan hartkloppingen.
 • Medicijnen en medische aandoeningen: Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die hartkloppingen veroorzaken. Ook onderliggende medische problemen kunnen een rol spelen.

Kan ik paracetamol gebruiken bij hartkloppingen?

Paracetamol staat erom bekend pijn en koorts te verlichten, maar het is niet specifiek bedoeld om hartkloppingen te behandelen. Hoewel het je hartslag niet direct zal verlagen, kan het in sommige gevallen helpen bij het verminderen van lichte pijn die gepaard gaat met hartkloppingen.

Wat te doen bij hartkloppingen?

Als je last hebt van hartkloppingen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen:

 1. Ademhalingsoefeningen: Diep ademhalen en langzaam uitademen kan helpen om je hartslag te verlagen en je te ontspannen.
 2. Vermijd cafeïne: Probeer cafeïne-inname te verminderen, aangezien dit een veelvoorkomende oorzaak van hartkloppingen is.
 3. Blijf gehydrateerd: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen.
 4. Raadpleeg een arts: Als hartkloppingen regelmatig voorkomen of ernstig zijn, is het verstandig om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Is paracetamol effectief tegen hartkloppingen?

Veel mensen vragen zich af of paracetamol kan helpen bij het verminderen van hartkloppingen. Hoewel paracetamol een veelgebruikt pijnstillend middel is dat ook koorts kan verlagen, is het geen medicijn dat specifiek is ontwikkeld om hartkloppingen te behandelen. De werking van paracetamol richt zich voornamelijk op het verlichten van pijn en koorts door de pijngevoelige zenuwen in het lichaam te beïnvloeden. Het heeft echter geen directe invloed op het reguleren van de hartslag.

Advies voor het omgaan met hartkloppingen

Als je regelmatig last hebt van hartkloppingen, zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om ze te verminderen:

– Beheers stress: Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga toe te passen.

– Matig cafeïnegebruik: Beperk de consumptie van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en energiedrankjes, vooral als je merkt dat ze je hartslag verhogen.

– Blijf gehydrateerd: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag om uitdroging te voorkomen, wat een veelvoorkomende oorzaak van hartkloppingen kan zijn.

– Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan niet alleen helpen om je hart gezond te houden, maar kan ook stress verminderen en de algehele gezondheid bevorderen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als hartkloppingen frequent optreden, ernstig zijn of gepaard gaan met andere symptomen zoals duizeligheid, pijn op de borst of flauwvallen, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts kan de onderliggende oorzaak van de hartkloppingen vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen.

Hoewel paracetamol soms kan helpen bij het verlichten van milde symptomen die gepaard gaan met hartkloppingen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Het is altijd het beste om advies in te winnen van een arts voordat je medicatie gebruikt voor hartkloppingen. Het vermijden van stress, cafeïne en het aannemen van een gezonde levensstijl zijn vaak effectievere manieren om met hartkloppingen om te gaan.

Hoewel paracetamol geen specifieke behandeling is voor hartkloppingen, kunnen eenvoudige aanpassingen in levensstijl en het vermijden van triggers zoals stress en cafeïne vaak helpen bij het verminderen van deze symptomen. Het is altijd verstandig om medisch advies in te winnen als hartkloppingen aanhouden of als je je zorgen maakt over je hartgezondheid. Het prioriteren van een gezonde levensstijl en het raadplegen van een arts zijn cruciale stappen bij het omgaan met hartkloppingen.