Overhemd strijken, hoe doe ik dat?

overhemd strijken

Overhemden strijken makkelijk maken

Na correct wassen en drogen, leer je hier hoe je stap voor stap je overhemd moet strijken, zonder iets verkeerd te doen. Met een paar handige hints kun je een strijk pro worden. Of je nu blouses of overhemden wilt strijken, de moeite is niet zo groot als je misschien vreest. Bekijk onze strijktips en je hoeft je geen zorgen te maken dat je geen strijkvrij overhemd gekocht hebt.

Voor het strijken van het overhemd – wat heb je nodig?

Voor je begint met het strijken van overhemden, ga je na met welk materiaal je werkt en wat de eisen zijn voor de kledingstukken. Zorg ervoor dat het strijkijzer niet te heet staat ingesteld. Het etiket op het kledingstuk geeft je de nodige aanwijzingen. Voor de zekerheid kun je een dunne katoenen doek tussen het strijkijzer en het hemd leggen. Het is ook een goed idee om een spuitfles met water binnen handbereik te houden om kleine kreukels gemakkelijker te kunnen verwijderen.

Strijkbasics: trucs voor het strijken van overhemden

Materialen & Symbolen

 • Symbolen geven aan of strijkijzer geschikt is voor blouse of hemd (symbool doorgestreept = niet geschikt).
 • Symbool zonder stip geeft algemene strijkbehoefte aan
 • Stippen in het strijkijzer tonen de warmtebehoefte van laag naar hoog (staat ook aangegeven op het strijkijzer)
 • Sommige kledingstukken hoeven alleen koud gestreken te worden
 • Strijk overhemden nooit te heet!

De juiste strijkplank & strijkijzer kiezen

 • De strijkplank moet van geschikte hoogte zijn (ergonomische werkhouding).
 • Houders, luchtblazer functie zijn bonus en voordelig
 • In geval van nood: een grote tafel met een hittebestendige en pluisvrije deken als ondergrond.
 • Stoomstrijkijzers zijn bijzonder geschikt voor overhemden.
 • Met een beetje vocht kunnen kleine strijkfoutjes snel gecorrigeerd worden

Veel voorkomende strijkfouten

 • Het gebruik van strijkstijfsel of strijkspray is geen goed idee
 • Deze chemicaliën tasten het strijkijzer aan, waardoor de kledingstukken kunnen verkleuren.
 • Kalkaanslag verkleurt ook, dus druk voor het strijken een paar keer op de stoomknop om eventuele kalkaanslag te verwijderen.
 • Investeer bij grote defecten in een nieuw strijkijzer

Overhemd strijken: Tips & Trucs

 • Strijk overhemden altijd van het lichaam af
 • Hang pas gestreken overhemden en blouses direct op (dit geldt overigens ook voor broeken)
 • Hangers klaar hebben liggen voor bovenstaande
 • Wil je dat het hemd bijzonder lekker ruikt, doe dan een druppel parfum in het strijkwater, let op: hou het bij één druppel!
overhemd strijken

Stap-voor-stap uitleg overhemd strijken

Stap 1: De kraag van het overhemd strijken

Eerst leggen we het hemd voorzichtig op de strijkplank met de binnenkant van de hemdkraag naar boven en strijken voorzichtig van beide kanten naar het midden van de kraag. Terwijl je dit doet, kun je de kraag ook licht aandrukken en in de gewenste positie stabiliseren. Zo voorkom je dat je niet de juiste lijn krijgt en eventueel moet afglijden en opnieuw beginnen. Dan is het tijd voor de mouwen.

Stap 2: We strijken de armen van het overhemd

Het strijken van de armen is een beetje lastig, vooral voor beginners. We leggen de eerste mouw met de achterkant op de strijkplank. Als je rechtshandig bent, plaats je de linkermouw zo dat hij naar rechts wijst. Als je linkshandig bent, is het andersom. Er moeten nu geen vouwen meer op de voorkant zitten en je bent klaar om te gaan. Strijk eerst het midden van de achterzijde, de knoop en manchet weglatend, strijk dan de voorkant, nu ook naar de naden en manchetten toe.

Stap 3: …en nu de schouders

Dan leggen we het hemd binnenstebuiten over de bovenkant van de strijkplank en strijken op deze manier geleidelijk de schouders glad. Dit is minder ingewikkeld dan andere onderdelen. Het is heel gemakkelijk om de schouderpartij te strijken als je de binnenkant van het hemd precies op de punt van je strijkplank legt. Strijk het nu voorzichtig glad tot aan de kraag en je bent klaar.

Stap 4: Nu is het de beurt aan de knoopsluiting

Als de twee mouwen gestreken zijn, gaan we over tot de knoopsluiting. Om dit te doen, strijk je het hemd vanaf de rechterkant en laat je het strijkijzer in de ruimten tussen de knopen lopen zonder ze te raken. Als alternatief kun je de knoopsluiting van achteren strijken, natuurlijk zonder hem direct aan te raken. Anders zal je hete strijkijzer heel snel lelijke vervorming van de knopen veroorzaken.

Stap 5: Het zware werk van overhemden strijken is gedaan, gefeliciteerd!

Als je klaar bent met strijken, wordt het hemd stukje voor stukje over de strijkplank getrokken en glad gestreken. Begin met de voorkant en als die klaar is, is het tijd om de achterkant te strijken. We strijken overhemdzakken eerst en van buiten naar het midden om kreukels te voorkomen. Grotere overhemdgedeelten kun je ook in kleine gedeelten strijken, waarbij je voorzichtig te werk gaat, het moet ook kreukvrij liggen, zodat het kreukvrij is bij. We moeten nu een fris en schoon gestreken overhemd voor ons hebben liggen.

Wil je weten hoe je het beste je kleren kunt wassen? Geen zorgen: hier staat een volledige uitleg.

Lees ook: Beste stroomstrijkijzer