Optimaal genieten van je VELUX dakramen: onderhoudstips en subsidiemogelijkheden

  • Home
  • Interieur
  • Optimaal genieten van je VELUX dakramen: onderhoudstips en subsidiemogelijkheden

Dakramen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ze zorgen voor natuurlijk licht en ventilatie in donkere ruimtes. Om ervoor te zorgen dat je dakraam optimaal blijft functioneren en een leven lang meegaat, is regelmatig onderhoud essentieel. Het is niet moeilijk om het in goede staat te houden, wel moet je er af en toe naar kijken wil het mooi blijven. Is je raam toch verouderd en aan vervanging toe, is een VELUX dakraam vervangen mogelijk door een expert in je eigen buurt.

Een langere levensduur van je VELUX dakraam

Als eerst is het goed om er bij stil te staan dat de gemiddelde levensduur van een dakvenster ongeveer 20 tot 30 jaar is. Om uw dakramen in goede conditie te houden, is regelmatige schoonmaak essentieel. Alle dakramen kunnen 180 graden gedraaid worden, waardoor het reinigen van het glas aan de buitenkant gemakkelijk wordt. Vooral grenenhouten dakramen die aan zonlicht worden blootgesteld, moeten goed worden onderhouden om uitdroging, vuil en vocht in het hout te voorkomen.

Als u merkt dat een grenenhouten dakraam uitdroogt, kunt u het licht opschuren en vervolgens afwerken met een transparante lak op waterbasis. Dit kan vaak voldoende zijn om het houtwerk nog jarenlang te beschermen. Voor gemak tijdens het schuren en lakken, kunt u het raam in de schoonmaakstand kantelen, waardoor het draaiende gedeelte gemakkelijk uit het kozijn kan worden genomen.  Door deze eenvoudige onderhoudstips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw dakramen in optimale staat blijven en hun levensduur wordt verlengd.

Voorkom krakend geluid

Wanneer je dakraam krakend geluid geeft is de kans groot dat de scharnierpunten droog zijn. Zorg dat je om het half jaar je scharnierpunten insmeert zodat het kraken stopt en het raam soepel blijft bewegen. Om scharnieren goed in te vetten, kun je het beste zuurvrije vaseline gebruiken. Breng een dun laagje vaseline aan op de bewegende delen van het scharnier, zodat het soepel blijft bewegen. Zorg ervoor dat het vet gelijkmatig wordt verdeeld om overmatige ophoping te voorkomen. Het gebruik van vaseline voorkomt corrosie en zorgt voor een langdurige smering van de scharnieren.

Subsidie bij het vervangen van je dakraam

Ziet je vaak condens op het raam? Of zijn de muren aangetast door vocht?  Dan is het de hoogste tijd om eens het dakraam in uw woning opnieuw te bekijken. Wil je een dakraam laten plaatsen? Dan is het de moeite waard om te controleren of u in aanmerking komt voor een subsidie of premie bij het vervangen van een dakvenster. Als u een oude dakkoepel vervangt door een modern en hoog-isolerend platdakvenster, zal de isolatiewaarde toenemen, waardoor u mogelijk in aanmerking komt voor subsidies. Meer informatie over de subsidie voor isolatie zijn te vinden op de website van de rijksoverheid.