Mijn waterleiding maakt geluid: wat is dat geluid bij het openen van je kraan

  • Home
  • Nieuws
  • Mijn waterleiding maakt geluid: wat is dat geluid bij het openen van je kraan

Mijn waterleiding maakt geluid: wat is dat geluid bij het openen van je kraan

Kraan

Wanneer technische problemen binnenshuis opduiken, behalve elektriciteitsgerelateerde kwesties, zijn mensen vaak geneigd zelf actie te ondernemen. Dit begint meestal met een snelle Google-zoekopdracht om te bepalen of het probleem zelf opgelost kan worden of dat professionele hulp vereist is. Als je deze blog hebt aangeklikt, is de kans groot dat je bezorgd bent over het tikkende geluid dat je waterleiding maakt bij het openen van de kraan. Dit tikkende geluid kan verschillende oorzaken hebben en vereist een adequate aanpak om verdere irritatie en mogelijke schade aan de leidingen te voorkomen.

Wat Veroorzaakt het Geluid?

Het tikkende geluid dat je hoort bij het openen of sluiten van de waterleiding wordt meestal veroorzaakt door waterslag, een fenomeen waarbij lucht in de leidingen vastzit. Deze lucht kan leiden tot klapperende en tikgeluiden wanneer het water door de leidingen stroomt. Hoewel een kleine hoeveelheid lucht in de leidingen normaal is, kan een overmatige hoeveelheid leiden tot problemen zoals waterslag.

Gevolgen van Waterslag

Hoewel waterslag in eerste instantie misschien geen directe invloed lijkt te hebben op je kranen of waterleidingen, kunnen de gevolgen op lange termijn aanzienlijk zijn. Mogelijke consequenties zijn onder meer lekkage door beschadigde leidingen, verminderde waterdruk en geluidsoverlast door bonkende kranen. Het negeren van het probleem kan leiden tot verdere schade en potentieel kostbare reparaties.

Hoe Kan het Probleem Worden OpgeLlost?

Afhankelijk van de oorzaak van het tikkende geluid zijn er verschillende oplossingen beschikbaar:

  1. Ontlucht de leidingen: Gebruik een waterslagdemper om de lucht uit de leidingen te laten ontsnappen en zo het probleem van waterslag aan te pakken. Hoewel dit in principe zelf gedaan kan worden, wordt het toch aanbevolen om een loodgieter in te schakelen om eventuele schade te voorkomen.

  2. Bevestig Waterleidingen: Als het geluid wordt veroorzaakt door losgeraakte waterleidingen, kunnen deze worden vastgezet om trillen en bonken te voorkomen. Hoewel dit vaak zelf kan worden opgelost, is professionele hulp aan te raden bij vermoedelijke ernstige problemen.

  3. Verminder de Waterdruk: In gevallen waarbij een te hoge waterdruk wordt vermoed als oorzaak van het tikkende geluid, is het noodzakelijk om de waterdruk te verminderen om verdere schade te voorkomen. Dit kan worden gedaan door de cv-ketel te ontluchten.

Conclusie

Tikkende geluiden in de waterleidingen zijn een veelvoorkomend probleem dat vaak wordt veroorzaakt door waterslag. Het is essentieel om dit probleem snel aan te pakken om schade aan de leidingen en mogelijke waterschade te voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar, variërend van het ontluchten van de leidingen tot het verlagen van de waterdruk, die kunnen helpen het probleem op te lossen en herhaling in de toekomst te voorkomen.