Nederland heeft de afgelopen eeuw een keur aan populaire bouwstijlen gekend. Denk aan typische sfeervolle jarendertigwoningen, functionele en wat simpelere naoorlogse woningen en luxe, duurzame (vaak op blokkendozen lijkende) woningen met platte daken de afgelopen twee decennia. Oudere woningen voldoen vaak niet meer aan de wensen die mensen tegenwoordig hebben. Zo hebben oudere woningen vaak nog relatief veel kleinere ruimtes, ontstaan doordat tussen de gevels vanwege de gebruikte materialen en bouwtechnieken extra steun voor het dak nodig was. Wil je meer ruimte en licht in huis? Dan kan een draagmuur laten verwijderen voor een aan- of uitbouw of om ruimtes samen te voegen een optie zijn.
Een draagmuur verwijderen: kun je dat zelf?
De populariteit van klussen is de afgelopen jaren tot ongekende hoogte gestegen. De oorzaken hiervan? Onder andere het tekort aan aannemers en andere klusprofessionals, met lange wachtlijsten als gevolg, speelt een rol. De vraag naar verbouwingen is daarnaast gigantisch gegroeid. Zo kunnen mensen moeilijk andere, betaalbare woningen vinden en besluiten ze vaker hun eigen woning te verbouwen in plaats van te verhuizen.
Veel meer mensen zijn dus zelf de handen uit de mouwen gaan steken. Maar dat is niet bij iedere verbouwing zomaar mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een draagmuur verwijderen? Dan zul je hiervoor toch echt diverse professionals voor moeten inhuren. Een draagmuur zorgt er namelijk voor dat het gewicht van een woning goed verdeeld wordt. Zonder kennis veranderingen aanbrengen in de draagconstructie van een woning kan een gevaarlijke situatie opleveren.
Voorbereidingen voor het verwijderen van een draagmuur
Een aannemer kan niet zomaar een draagmuur verwijderen. Een goede voorbereiding is het halve werk.
- Maak een begroting (de kosten van het verwijderen van een draagmuur bedragen gemiddeld tussen de 5.000 en 7.500 euro);
- Zoek de originele bouwtekeningen van je woning op, of vraag deze op bij de gemeente;
- Laat een constructieberekening voor een draagmuur opstellen door een deskundige constructeur;
- Laat een stempelplan maken;
- Vraag een vergunning voor de verbouwing aan; en
- Vraag offertes bij meerdere aannemers op (tip: let niet alleen op prijs maar ook op verzekeringen, voorwaarden, planning en reviews).
Tijd voor de verbouwing: aan de slag
Na de voorbereidingen zal het dan vroeger of later toch een keer zo ver zijn: de verbouwing gaat van start! Meestal wordt hierbij het volgende stappenplan doorlopen:
- Stempels als tijdelijke ondersteuning plaatsen;
- De oude draagmuur (deels) slopen;
- De draagmuur opvangen met een nieuwe (tegenwoordig vaak stalen) constructie;
- Het afval afvoeren; en
- De afwerking van de nieuwe constructie, denk aan stuc- en schilderwerk.
Een draagmuur laten verwijderen is een hele klus, maar het levert wel meer wooncomfort en vaak een waardestijging van je woning op!