Luchtvochtigheid in huis 70 is te hoog

  • Home
  • Blog
  • Luchtvochtigheid in huis 70 is te hoog

LUCHTVOCHTIGHEID IN HUIS 70 IS TE HOOG

Luchtvochtigheid

Uit diverse recente onderzoeken is gebleken dat de ideale luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent ligt. Bij dit vochtigheidspercentage is sprake van een aangenaam leefklimaat. In de slaapkamer wordt zelfs een luchtvochtigheid van 40 tot 50 procent aanbevolen. Is de luchtvochtigheid in je huis 70 of hoger, dan is dat te hoog en zijn er – als dit langer duurt – zelfs gezondheidsrisico’s.

Wat betekent een luchtvochtigheid in huis van 70 %?

Luchtvochtigheid, ook wel relatieve luchtvochtigheid genoemd, geeft aan hoeveel vocht er in de lucht zit. Het is een relatief percentage ten opzichte van de maximale hoeveelheid vocht die er op het moment van meten in de lucht zou kunnen zitten. Dat maximum is namelijk weer afhankelijk van de temperatuur van de lucht. Warme lucht kan namelijk meer vocht bevatten dan koude lucht. Bij een percentage van 100 spreken we over een verzadigde lucht en dit wordt als zeer onaangenaam ervaren. Er kan geen vocht meer bij. 

De luchtvochtigheid in huis is 70%, wat nu? Als de luchtvochtigheid in je huis op 70 procent zit, dan betekent dat dus, dat er 70 procent van de maximale hoeveelheid vocht in de lucht is die bij die (kamer-)temperatuur in de lucht aanwezig zou kunnen zijn. 70 procent luchtvochtigheid in huis (en meer) is ongezond en onaangenaam.

Luchtvochtigheid in huis beheersen: zo doe je dat!

Is de luchtvochtigheid in huis hoger dan 70, dan wordt dit als onaangenaam ervaren en indien dit te lang duurt is het zelfs potentieel gevaarlijk. In een vochtige lucht gedijen bepaalde ziektemakers en schimmels namelijk heel goed. En deze vormen een gevaar voor de gezondheid van de bewoners van het huis. Ziektes als reuma en astma spelen meer op bij een hogere luchtvochtigheid en ook kun je dan last krijgen van hoofdpijn en slapeloosheid. Ook kan luchtvochtigheid van 70 of meer schade toebrengen aan houten meubilair en vloeren en kozijnen. Het is dus zaak om te zorgen dat je de luchtvochtigheid in huis 70 of lager is en indien nodig wordt verlaagd.

De oorzaak van een hoge luchtvochtigheid in huis komt vaak door alledaagse activiteiten zoals wassen en koken, maar ook door het vocht dat wij zelf via zweten afgeven aan de lucht. Is de woning dan niet goed geventileerd, dan kan de luchtvochtigheid snel oplopen.

Luchtvochtigheid verlagen

Er zijn meerdere mogelijkheden om de luchtvochtigheid in huis te verlagen van 70% of meer naar het gewenste niveau van tussen 40 en 60 procent. Een van de manieren is om de luchttemperatuur in de woning te verhogen. Warme lucht kan immers meer vocht bevatten en dus daalt – bij gelijkblijvende hoeveelheid vocht – het luchtvochtigheidspercentage in huis als je de temperatuur verhoogt. Er wordt aanbevolen om de temperatuur constant te houden rond 20°C. 

Een tweede manier om de luchtvochtigheid in huis te verlagen is door goed te ventileren. Er zijn zelfs al ventilatiesystemen op de markt die een vochtsensor hebben en zich daar op instellen. Zorg er ook voor dat je de afzuigkap aanzet tijdens het koken, de badkamer afdroogt zodat het vocht niet de woning binnenkomt en laat je was indien mogelijk buiten drogen en niet binnen. 

Ook kan het helpen om de lucht effectief af te drogen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een airco. Die hebben vaak zelfs een speciale ontvochtigingsstand, waarmee vocht aan de lucht wordt onttrokken. Bedenk je trouwens dat airco’s ook lucht kunnen opwarmen. Je kunt het apparaat dus ook gebruiken om de temperatuur te reguleren, en daarmee de relatieve luchtvochtigheid te verlagen.

Luchtvochtigheid verhogen

Ook een te lage luchtvochtigheid, onder de 40%, is niet prettig. Deze situatie doet zich vaak ‘s winters voor als je de woning verwarmt. Je krijgt dan vaak last van een droge keel, die weer een hoestje tot gevolg kan hebben. In dat geval is het verstandig om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met luchtbevochtigers. Deze elektrische apparaten hebben een reservoir met water dat verwarmd wordt en in de vorm van waterdamp de kamer in wordt geblazen. Hierdoor komt er dus meer vocht in de lucht en stijgt de luchtvochtigheid. Ook ventilatie, dus (vochtige) lucht van buiten naar binnen laten komen, is belangrijk en helpt om hogere luchtvochtigheid in huis te krijgen. 

Luchtvochtigheid in huis 70 voorkomen? Doe een meting

Het is dus verstandig en belangrijk om de luchtvochtigheid in huis regelmatig te meten, zodat je weet of de luchtvochtigheid in huis niet 70 % of zelfs meer is. Je kunt dit doen met een zogenaamde hygrometer. Deze zijn online en bij woonwinkels en vaak ook elektronicawinkels te koop. De meeste weerstations die veel mensen in huis hebben, hebben over het algemeen ook een ingebouwde hygrometer. Houd er rekening mee dat je dit apparaat niet op plekken zet waar de luchtvochtigheid niet gemiddeld is. Bijvoorbeeld bij het raam of de verwarming. Ook in de keuken is vaak meer vocht dan elders in het huis.

Picture of Mila
Mila

Schrijfster Woonvoordelig.nl

Mila is een creatieve woordkunstenaar met een passie voor het delen van haar kennis en inzichten over wonen. Als schrijfster voor woonvoordelig.nl brengt ze haar unieke perspectief op een frisse en boeiende manier over. Haar schrijfstijl is levendig en informatief, waardoor lezers worden uitgenodigd om nieuwe ideeën op te doen en hun huis te transformeren.

Met een scherp oog voor trends en een liefde voor betaalbaarheid, biedt Mila waardevolle tips en adviezen voor het creëren van een stijlvolle en comfortabele woonomgeving zonder de bank te breken. Haar artikelen zijn een bron van inspiratie voor iedereen die op zoek is naar praktische en budgetvriendelijke oplossingen voor hun huis.