Lekkages zijn heel erg vervelend. Daarnaast kan het ernstige schade aan je woning veroorzaken. Gelukkig zijn er diverse maatregelen die je kunt nemen om lekkage in huis te voorkomen. Vandaag delen we een aantal praktische tips waarmee je jouw woning beschermt tegen waterschade. Met welke punten ga jij binnenkort aan de slag?
Tip 1. Laat dak inspecties uitvoeren
Een goed dak vormt de eerste beschermingslaag tegen lekkages. Laat regelmatig iemand naar je dak kijken om beschadigingen of slijtage tijdig op te sporen. Het is eventueel mogelijk om de inspectie zelf uit te voeren en kleine problemen op te lossen. Maar voor meer zekerheid kun je de inspectie, het onderhoud en een dakrenovatie beter overlaten aan een professional. Sommige problemen zijn nog nauwelijks zichtbaar, terwijl ze wel tot grote lekkages kunnen leiden. Een professional heeft hier oog voor en kan het probleem op de juiste manier oplossen.
Tip 2. Onderhoud regenpijpen en dakgoten
Verstopte regenpijpen en dakgoten kunnen leiden tot waterophoping en uiteindelijk dus ook tot lekkages. Zorg ervoor dat regenafvoersystemen regelmatig worden schoongemaakt. Het is niet lastig om het zelf vrij te houden van bladeren en ander vuil. Met een stevige ladder kun je vaak gemakkelijk bij de goten komen.
Tip 3. Inspecteer het loodwerk
Loodwerk rondom schoorstenen, dakdoorvoeren en dakkappelen kan na verloop van tijd verslechteren. Inspecteer het loodwerk daarom regelmatig en laat het indien nodig vervangen. Als er sprake is van veroudering van zowel het lood als de dakbedekking, is het verstandig om een volledige renovatie uit te laten voeren.
Tip 4. Controleer naden en afdichtingen
Controleer de kitnaden rondom ramen, deuren en andere openingen. Vervang beschadigde of verouderde kit om te voorkomen dat er regenwater binnenkomt. Sterke afdichtingen zijn essentieel voor een waterdichte woning.
Tip 5. Check leidingen en afvoeren
Lekkende waterleidingen en afvoeren kunnen veel schade veroorzaken. Inspecteer dus ook deze gebieden in huis en repareer het zo snel mogelijk. Zorg er daarnaast voor dat alle afvoeren goed doorstromen om waterophoping te voorkomen.
Tip 6. Kies voor waterbestendige materialen
Kies bij reparatie of renovatie vaker voor waterbestendige materialen. Denk hierbij aan vochtwerende isolatie, waterdichte vloerbedekking en waterbestendige verf. Dit verkleint het risico op vocht- en waterschade.
Tip 7. Onderhoud de gevel
Ook een goed onderhouden gevel draagt bij aan de waterdichtheid van je woning. Laat beschadigingen aan de gevel direct repareren en onderhoud het geheel zo goed mogelijk. Op deze manier kan regenwater niet zomaar naar binnen dringen.