Kunststof kozijnen plaatsen: een goede voorbereiding is het halve werk

  • Home
  • Interieur
  • Kunststof kozijnen plaatsen: een goede voorbereiding is het halve werk

De kozijnen zijn al tijden aan vervanging toe. Eindelijk is de knoop nu echt doorgehakt. Tijd voor vernieuwing! Inmiddels staat al gepland wanneer de kunststof kozijnen geplaatst worden en tel je misschien zelfs al de nachten af. Fijn om weer over meer comfort te beschikken in huis. Toch roept het misschien ook vragen op. Want hoe lang gaat deze klus duren? Zijn er dingen waar je rekening mee moet houden? Hoe zorg je ervoor dat deze kleine verbouwing zo soepel mogelijk verloopt? Met behulp van de volgende tips gaat dat zeker lukken.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Er zijn genoeg mensen die liever het huis uitvluchten als de klussers aan het werk zijn. Logisch. Het is niet prettig om in alle herrie en rommel te zitten. Probeer echter wel zoveel mogelijk thuis te blijven. Misschien hebben de vaklui vragen en dan kunnen ze je niet bereiken. Heb je dus erg last van de omstandigheden? Verplaats je dan naar een andere ruimte of verdieping in huis en laat de mannen weten waar ze je kunnen vinden. Zo voorkom je dat de verbouwing vertraging oploopt doordat je ze niet te woord kunt staan.

Bereid jezelf mentaal voor

Een verbouwing – hoe klein ook – vraagt veel van je. Zeker mentaal gezien. Als je erg op je privacy bent, kan het misschien vervelend zijn om telkens vreemde mensen over de vloer te hebben. Bovendien zal er veel geluid en rommel zijn. Dat hoort er echt wel een beetje bij. Probeer niet achter de mannen op te ruimen, maar laat de boel even de boel. Ga eventueel in een andere ruimte zitten en bereid jezelf mentaal voor. Na de verbouwing keert alle rust weer terug en kan je volop genieten van het eindresultaat.

Hoe lang duurt de klus?

Het is ook niet geheel onbelangrijk om je op de duur van de klus voor te bereiden. Maar hoe lang duurt zoiets? Het plaatsen van kunststof kozijnen is best wel een klus. Dit gebeurt meestal ook in combinatie met nieuwe beglazing. Met dubbelglas of triple glas verhoog je het isolerende vermogen van je huis. Het heeft veel voordelen dus, maar kan best wel even duren voordat het geplaatst is. Zeker wanneer er meerdere kozijnen in huis vervangen moeten worden.Meestal zijn de ramen die worden aangepakt binnen een dag weer gesloten met een nieuw kozijn. Bij een grote klus worden de kozijnen dus één voor één behandeld en wordt er rekening mee gehouden dat ze tijdig weer gesloten kunnen worden. Een totale woning voorzien van nieuwe kozijnen kan soms wel een week duren. 

Maak meer ruimte

De klus duurt een stuk minder lang als je van tevoren al de nodige voorbereidingen treft. Zorg er dan ook voor dat alles in de omgeving van het kozijn is opgeruimd. Haal planten van de vensterbank, verwijder raamdecoratie en verplaats eventueel meubels zodat er meer werkruimte is. Zo kan de vaklui gelijk aan de slag en gaat er geen tijd verloren aan het opruimen en verplaatsen van spullen.