Kunstplanten; de trend van 2024!

Met een klein budget je huis een mooie make-over geven. Het is helemaal niet moeilijk. Met ons stappenplan hieronder heb je het zo voor elkaar! Natuurlijk wil je daarbij aan de laatste interieur looks voldoen. Wij vertellen je waarom kunstplanten dé trend van 2024 zijn en hoe je ze kunt inzetten om je huis mooier te maken.

Stap 1: Leegmaken

Tijd voor een frisse wind met nieuwe kleuren, kunstplanten en accessoires. Maar daarom gaan we de woonkamer eerst een beetje leeg maken: als een onbeschilderd doek. Haal alle accessoires en sfeermakers uit de woonkamer en zet ze bij elkaar. Maak de ruimte en meubels schoon en bekijk welke nieuwe kleuren je zou willen en waar een mooie, grote plant als blikvanger kan komen te staan. Maak eventueel een nieuwe opstelling van de meubels. Hiermee heb je de basis voor je nieuwe interieurlook al gelegd!

Stap 2: Ga voor accessoires in je nieuwe kleuren

Koop nieuwe gordijnen en kussenhoesjes in de kleuren die je hebt gekozen bij stap 1. De oude kun je verkopen! Zo heb je met minimale middelen een compleet nieuwe look. Vind je het lastig om een mooie kleurencombinatie te kiezen? Doe online wat inspiratie op. Vaak werkt het in ieder geval het beste om voor 2 accentkleuren te kiezen die je mooi vindt en de rest redelijk neutraal te houden. Ook kun je 1 of 2 accessoires kiezen die juist een aanvullende of contrasterende kleur hebben, om wat meer ‘pit’ aan het geheel te geven. 

Stap 3: Vervang planten die niet meer mooi zijn

Vervang je oude planten die op sterven na dood zijn door mooie kunstplanten. Deze blijven altijd mooi en je hoeft ze niet te verzorgen. Bijkomend voordeel: geen allergieën of ongedierte. Kunstplanten zijn tegenwoordig bijna niet meer van echt te onderscheiden. Geen wonder dat kunstplanten dé trend van 2024 zijn.

Stap 4: Bekijk je oude accessoires kritisch

Ga nu door de spullen heen die je allemaal bij elkaar hebt gezet. Bekijk item voor item of je het terug wilt zetten of hangen in je huiskamer, of dat je het liever wegdoet. Je kunt ook deze items verkopen, of doneren aan een kringloopwinkel. Let op dat je niet te veel accessoires houdt. Het is veel mooier en rustiger om 1 of 2 grote items te plaatsen dan een heleboel kleinere exemplaren.

Stap 5: Speel met verschillende texturen

Een van de trends van 2024 is het spelen met verschillende texturen in je interieur. Combineer bijvoorbeeld een zijden kunstplant met een ruwe bakstenen muur voor een interessant contrast. Of plaats een kunstplant in een glazen vaas op een houten tafel voor een mix van materialen. Door te spelen met texturen kun je een unieke en eigentijdse uitstraling creëren.

Stap 6: Geef aandacht aan donkere hoeken

Er zijn van die hoeken in de kamer die donker zijn en waar het lastig is om optimaal gebruik van de ruimte te maken. Geef dit soort plekjes in huis een extra aandacht. Je kunt het bijvoorbeeld mooi pimpen met een leuk behangetje dat past bij jouw stijl en de kleuren die je hebt gekozen. Hang er een mooie sfeerlamp op (eventueel op batterijen, mocht je er geen lichtpunt hebben) en zet er een mooie kunstplant neer. Het voordeel van kunst is dat het niet dood gaat als het niet genoeg licht krijgt. Het is slim om dan voor een plant te gaan met bloemen of lichtgekleurd blad. 

Stap 7: Maak het persoonlijk

Nog een laatste finishing touch: maak je interieur persoonlijk door foto’s of persoonlijke items op te hangen of neer te zetten. Ook nu geldt weer: houd het rustig. Een grote foto op posterformaat is stijlvoller en mooier dan een hele verzameling kleine foto’s. Het is een prachtige blikvanger die jouw interieur echt uniek maakt. Verder kun je het geheel nog meer sfeer geven door geurstokjes of een geur diffuser neer te zetten.

Stap 8: Onderhoud en schoonmaak

Grijp deze make-over aan om deze keer echt je huis opgeruimd en schoon te houden. Een opgeruimde, schone omgeving heeft namelijk echt invloed op je stemming en productiviteit. Dat is dan ook meteen een groot voordeel van kunstplanten: je hoeft er bijna niets aan te doen. Mocht de plant stoffig worden, dan kun je het met een simpele stofdoek afnemen. Verder kun je het eens in de zoveel tijd even afspoelen onder douche. Meer is niet nodig! Kortom, geen gedoe meer met water geven of het verpotten van planten. Met kunstplanten bespaar je tijd en energie, terwijl je toch kunt genieten van groen in huis.

Met deze stappen kun je met een klein budget je huis een make-over geven met behulp van nieuwe kleuren en van kunstplanten. Ze zijn niet alleen trendy, maar ook praktisch en onderhoudsvriendelijk. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geef je huis de upgrade die het verdient!