Kies voor een lekdetectie bij een lekkage in huis

  • Home
  • Nieuws
  • Kies voor een lekdetectie bij een lekkage in huis
Lekkage

Wacht niet met het inschakelen van een specialist op het gebied van een lekdetectie in Amsterdam, Rotterdam of bijvoorbeeld Den Haag bij een lekkage in huis. Een lekkage kan al snel voor een forse schade aan je woning zorgen. Denk aan de typerende vlekken op een plafond of wand, doorgaans lichtgeel tot geel van kleur. Niet alleen tast het de wand aan, ook vormen deze vlekken een voedingsbodem voor schimmels. Zelfs wanneer je deze schimmels niet aanraakt komt je ermee in aanraking, door de schimmelsporen die in de lucht zweven. Het kan je gezondheid aantasten. Door voor een lekdetectie te kiezen, weet je al snel wat de lekkage binnen je woning veroorzaakt.

Oorzaak van een lekkage opsporen

Bij een lekkage aan het plafond, onder de dakbedekking of bijvoorbeeld in de muur is het vaak lastig te achterhalen wat deze lekkage veroorzaakt. Je zou kunnen proberen het vochtspoor door de woning te volgen, om zo tot de kern van het probleem te komen. Dit spoor loopt echter dood, wanneer het om een lekkende leiding in de muur of boven het plafond gaat. Met een lekdetectie kan ook een dergelijke bron gevonden worden, zonder dat het plafond op voorhand al moet worden opengebroken. Op deze manier kan een onnodig grote schade aan het plafond, de wand of het dak voorkomen worden. Dat scheelt enorm in de kosten en het puin waarin het oplossen van een lekkage kan resulteren. Er zijn verschillende organisaties in Nederland gespecialiseerd in het uitvoeren van een lekdetectie.

Verschillende mogelijke oorzaken bij lekkages

Lekkages kunnen tal van verschillende oorzaken hebben. Om een bekend voorbeeld te noemen: bij het boren in de muur of het plafond is een leiding geraakt. Als gevolg ervan druppelt er water vanuit het geboorde gat de ruimte in. De leiding zal vervangen moeten worden om de lekkage te verhelpen. Ook kan een lekkage veroorzaakt worden door slecht of te laat uitgevoerd onderhoud aan het dak. Een bitumen dakbedekking zal eens in de zoveel jaar onderhouden moeten worden, om te voorkomen dat het materiaal begint te scheuren.

Lekkages doen zich overal in huis voor

Niet alleen is de bron van een lekkage vaak lastig te achterhalen, ook doen lekkages zich overal binnen een woning voor. Denk aan een badkamer lekkage, een lekkage aan het dak en bijvoorbeeld een rioollekkage. Of wat te denken van een lekkende vloerverwarming? Het vocht kan vanuit de vloer in het plafond (bij een lekkende vloerverwarming op de eerste etage) sijpelen. Daarbij zal een lekkage in de vloerverwarming de druk op de leidingen verminderen, wat maakt dat de vloerverwarming niet optimaal functioneert. Je verbruikt meer energie dan noodzakelijk is om de ruimte te kunnen verwarmen.