Kies bij een verbouwing of aanbouw voor een extra raam

  • Home
  • Nieuws
  • Kies bij een verbouwing of aanbouw voor een extra raam
Lichtkoepel

Bij het verbouwen van een woning of het plaatsen van een aanbouw wordt vaak voornamelijk naar indeling ervan gekeken. Minstens zo belangrijk is het om voor voldoende natuurlijk licht in de ruimte te zorgen. Natuurlijk licht helpt je jezelf langer te concentreren en voorkomt dat een ruimte veel kleiner oogt dan dat deze is. In de afgelopen jaren hebben veel huishoudens voor een aanbouw gekozen om meer ruimte te creëren voor bijvoorbeeld een kantoor aan huis. Iets wat noodzakelijk is geworden sinds de introductie van het hybride werken bij veel werkgevers. Zo’n aanbouw kan voorzien worden van een platdakraam om voor voldoende natuurlijk licht in huis te zorgen. Platdakramen worden in verschillende varianten aangeboden. Kies je voor een model dat je kunt openen, of laat je deze straks altijd dicht?

Lichtkoepel als alternatief voor een platdakraam  

Naast de mogelijkheid om een plat dak van een platdakraam te voorzien, zou je een lichtkoepel kunnen overwegen. Deze lichtkoepels zijn eveneens in verschillende varianten beschikbaar, waarbij het verschil onder meer zit in het wel of niet kunnen openen ervan. Mocht je de lichtkoepel willen openen, houd dan rekening met de inbraakveiligheid van het model wat je kiest. Je wilt voorkomen dat je het inbrekers onbewust onnodig makkelijk maakt om de woning via de lichtkoepel of het platdakraam in de aanbouw naar binnen te komen.

Zorg voor voldoende ventilatie in huis

Niet alleen is het zaak om voor voldoende natuurlijk licht in huis te zorgen; besteed ook aandacht aan de ventilatie binnen de woning. Het is om deze laatste reden interessant om te kiezen voor een raam wat je kunt openen. Zo zorg je voor een natuurlijke luchtstroom door de ruimte. Voldoende zuurstof in de lucht draagt bij aan je concentratie en energieniveau. Daarbij is de ventilatie wenselijk om bijvoorbeeld een te hoge luchtvochtigheid in huis tegen te kunnen gaan. Dat geldt in het bijzonder in ruimtes als de badkamer en keuken. Een hoge luchtvochtigheid is niet alleen schadelijk voor je gezondheid; het kan ook voor de vorming van schimmel in huis zorgen.

Extra raam in bestaande ruimtes plaatsen

In een plat dak bieden de lichtkoepel en het platdakraam de uitkomst om te profiteren van meer natuurlijk licht in huis. Je zou echter ook voor een nieuw raam in een bestaande ruimte kunnen kiezen. Denk aan een dakraam in het schuine dak op zolder, om van je zolderkamer een volwaardig kantoor te maken. Een goede ventilatie en natuurlijk licht zijn daarbij benodigd, wanneer je van zo’n bestaande ruimte een kamer wilt maken. De ruimte moet hiervoor voldoen aan het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit zijn eisen opgenomen over de natuurlijke ventilatie in de ruimte. Kijk er eens naar wanneer je een verbouwing overweegt.