Houtkachels: een ecologisch verantwoorde warmtebron voor thuis

  • Home
  • Interieur
  • Houtkachels: een ecologisch verantwoorde warmtebron voor thuis

De stijgende energieprijzen maken dat je moet gaan zoeken naar andere manieren om het een beetje warm te houden in huis. Zeker nu de extreme warmte van de zomer langzaam afneemt en we weer wat klassiek Nederlands herfstweer zien aankomen. Als je de winter wil doorkomen met verwarming moet je flink wat geld aan de kant zetten voor je energierekening. Wil je dit niet? Kijk dan naar andere warmtebronnen zoals een houtkachel bijvoorbeeld. Houtkachels zijn er in vele soorten, maten en stijlen. Een houtkachel is fijn om je huis warm te houden en om een gezellige sfeer te creëren. Lekker met een kopje thee en een goed boek voor de houtkachel, net als in de films. Als je maar een kleine ruimte hoeft te verwarmen is een kleine houtkachel goed genoeg. Voor grotere ruimtes moet je iets zwaarder geschut inzetten. 

Je houtkachel duurzaam gebruiken 

In Nederland hebben we gelukkig nooit te maken met extreem strenge winters. Ja, het kan best koud zijn, maar het is uitzonderlijk dat we onder de -10 graden komen. Een houtkachel is heel fijn om op de echt koude dagen je huis te verwarmen, maar als je dag in dag uit de houtkachel de hele dag hebt branden is het helaas niet meer echt duurzaam. Om het duurzaam te houden is het altijd verstandig om een moderne houtkachel te kopen. Deze zijn een stuk efficiënter en hebben een hoger rendement. Hartstikke leuk zo’n vintage kachel uit de jaren ‘80 maar duurzaam is het niet echt. Een nieuwe kachel is dan een betere keuze. Laat je kachel ook regelmatig onderhouden voor optimale efficiëntie. En beperk je tot het verbranden van droog hout. Dit is beter voor het milieu en zorgt ook voor veel minder rommel en rook dan nat hout. Overweeg ook om houtafval op te stoken als het goed droog is, ook lekker duurzaam. 

De stijl van je houtkachel 

Als je je kachel goed gebruikt is het dus een duurzame warmtebron. Maar het is ook nog eens een design item. Een houtkachel is echt een toevoeging aan je huis en kan de sfeer compleet veranderen. En als je denkt dat alle houtkachels hetzelfde zijn, dan zit je er even compleet naast. Ook hierin heb je veel verschillende stijlen en opties. Denk bijvoorbeeld aan een vrijstaande houtkachel. Deze kun je overal in huis plaatsen en dit wordt gegarandeerd het focuspunt van je woonkamer. Met zo’n mooie design kachel breng je de hele ruimte samen en is het altijd gezellig.