Hoe voorkom je irritatie en bultjes tijdens het ontharen?

 • Home
 • Nieuws
 • Hoe voorkom je irritatie en bultjes tijdens het ontharen?

De meeste mannen herkennen het wel, een gevoelige, pijnlijke huid na het verwijderen van hun gezichtshaar. Bultjes, rode vlekjes of ingegroeide haren zijn veelvoorkomende problemen die kunnen optreden na het ontharen. Gelukkig zijn er genoeg effectieve methoden om dit te voorkomen, en maatregelen die je kunt treffen zodat je zo min mogelijk last hebt van een rode, geïrriteerde huid na het weghalen van je baard of snor.

De oorzaak van huidirritatie na het ontharen

Het huidoppervlak beschadigt sneller door de wrijving van het mesje tegen de gevoelige huid van het gezicht. Onzuiverheden na het scheren ontstaan vaak door verstopte poriën, en ontstoken haarzakjes, wat resulteert in huidirritatie en rode bultjes.

Wat kun je zoal doen om een beschadigde huid te voorkomen?

 1. Zorg altijd voor schone mesjes.
  Wil je alle gezichtshaartjes volledig verwijderen? Vervang je mesjes om de week, en scheer altijd met een vlijmscherp mesje. Dit voorkomt huidirritatie en een rode, schrale huid. Met een bot mesje heb je bovendien sneller een snee of wond.
 2. Trimmen in plaats van scheren
  Kies ervoor om je gezichtshaar te trimmen. Trimmen is een veel vriendelijkere methode voor je huid omdat je de haartjes alleen inkort en niet uit het haarzakje trekt, zo kan er dus nauwelijks irritatie ontstaan.
 3. Bewerken en stylen
  Gebruik bij het trimmen voor optimaal resultaat geen schaar of scheerapparaat, maar een speciale baardtrimmer. Hiermee kun je gemakkelijk de baardhaartjes op de gewenste lengte krijgen, ook de minder goed bereikbare plekken meenemen en de details van je baard bijwerken.
 4. Neem de tijd.
  Gehaast scheren of trimmen veroorzaakt sneller wondjes, of zorgt ervoor dat je je schaaft. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen voor het scheren en je huid erop voor te bereiden. Scheer na een warme douche, dan trek je de haartjes er soepeler uit.
 5. Probeer je huid rust tussendoor te geven.
  Als je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om niet elke dag te scheren. Je huid heeft tijd nodig om te herstellen, dus probeer niet vaker te scheren dan twee tot drie keer per week en gebruik een goede lotion of crème na het scheren. Dit hydrateert en kalmeert de huid van je gezicht.
 6. Balans
  Niet alleen ontharen kan zorgen voor huidirritatie of bultjes. Ook heeft je leefstijl een grote invloed op de conditie van je gezichtshuid. Als je in balans bent en voldoende beweegt en gezond eet, zal je huid er stralender uitzien. Drink ook genoeg water om je huid weerbaar en gehydrateerd te houden!

Kortom, huidirritatie en rode bultjes kun je verminderen door niet te vaak te scheren, je mesjes regelmatig te vervangen en je huid voldoende rust te geven tussendoor. Ook is het een aanrader om eens wat vaker je baard te laten staan of te trimmen. Zo geef je de huid langer de tijd om te herstellen.