Een nieuwe bank vinden, voor de één een leuke zoektocht, voor de ander een hele moeilijke keuze. Je wordt tegenwoordig verwend met duizenden modellen, bekleding en kleuren.
Maar hoe vind je de juiste bank? Een nieuwe bank is zonder twijfel een investering. Afhankelijk van jouw budget kan het een koopje zijn of mag het een fortuin kosten. Alleen al om deze reden is het belangrijk om de juiste bank te kiezen. En om dit te doen hebben we een aantal tips en regels.
Waar kijk je naar bij het kopen van een bank
Het kopen van (duurdere) meubels kan je vergelijken met het aanschaffen van een auto. De belangrijkste eis is het doel. Hoeveel wordt de bank gebruikt? Hoeveel gezinsleden heb je? Hoeveel ruimte is er in de (woon)kamer? Kwaliteit is natuurlijk ook heel erg belangrijk. Soms wordt de voorkeur zelfs gegeven aan een bepaald merk. En dan is er nog jouw eigen smaak, het plaatje moet kloppen: wil je een sofa, loungebank of een 2-Zits?
Allemaal belangrijke factoren om in je achterhoofd te houden. Hieronder geven we een aantal tips bij het vinden van jouw nieuwe droombank.
De grootte van de bank
Natuurlijk wil je meteen beginnen met zoeken, maar er is een logische eerste stap. Namelijk de grootte van de bank. Bekijk, voor je begint met zoeken, de kamer goed. Als jouw oude bank de perfecte maat had, kun je die als rode draad gebruiken. Verhuis je naar een ander huis of appartement? Maak een ruwe schets van de plattegrond en teken hier in jouw beoogde model. Wil je bijvoorbeeld de bank voor de verwarming zetten, hou dan rekening met een aantal punten. Een belangrijke tip die we je alvast kunnen geven: kijk of er genoeg ruimte is voor de rest van het interieur en dat deuren en kasten nog volledig open kunnen.
Als je voor een grote bank gaat, moet je ook al nadenken over hoe deze jouw huis in komt. Zijn het trapgat en de deuren breed genoeg? Banken die uit één stuk gemaakt zijn, zijn moeilijker te vervoeren dan die van verschillende modules die pas in de woonkamer in elkaar gezet worden. Gelukkig worden de meeste hoekbanken tegenwoordig geleverd in meerdere delen, dat scheelt weer passen en meten.
Niet vergeten: zitdiepte en hoogte
Jouw gekozen bank kan er natuurlijk geweldige looks hebben, maar verschrikkelijk zitten. Als je bijvoorbeeld lang bent heb je meer zitdiepte nodig zodat je nog comfortabel kunt zitten. De hoogte is ook een belangrijke factor, een lage bank geeft vaak een luxe uitstraling en is bijvoorbeeld ook relatief veilig voor spelende kinderen.
De bekleding, waar kies je voor?
De bekleding is belangrijk voor het zitcomfort, maar ook de vering speelt hierin een rol. In principe bestaat een bank uit een (houten) frame met springveren of ‘banden’. Hierop ligt schuim of andere opvulling, die weer omhuld worden door de stoffen of lederen bekleding. Schuimen hebben verschillende hardheden, dus je kunt kiezen voor stevige of zachte bekleding.
Om weer even terug te komen op een huishouden met kinderen: tegenwoordig is er ook waterbestendige bekleding en natuurlijk bekleding die van de bank gehaald kan worden en in de wasmachine kan. Kijk hier ook goed naar bij de aankoop.
Tip: na het kopen van de bank!
De onderhoudsintensiteit van de bekleding van de bank is ook een aandachtspunt tijdens de aanschaf. Goed onderhouden gestoffeerde banken gaan langer mee, maar niet iedereen wil veel moeite in onderhoud steken. Als je voor leer kiest, moet je het leer van tijd tot tijd verzorgen met speciaal middel om het soepel te houden. Regelmatige verzorging frist de kleur ook een beetje op. Stoffen en leer moeten ook af en toe met een vochtige doek afgeveegd worden.
Koop niet zomaar een bank, denk er goed over na en kijk ook goed naar de garanties: bij PureWonen krijg je bijvoorbeeld 5 jaar garantie op alle zitmeubelen, daar zit je sowieso goed. Ga je voor een model van Ikea dan kan dit schelen in de kosten, maar vergis je niet: deze banken gaan echt maximaal maar 5 jaar mee.
Veel succes bij de zoektocht naar jouw perfecte bank!