Hoe kun je een PVC vloer reinigen?

PVC vloeren worden regelmatig in commerciële gebouwen gebruikt, maar ook in particuliere woonruimtes zijn deze vloeren populair. Dit is het geval vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding, maar ook het eenvoudige onderhoud en de stevigheid speelt op dit vlak een rol. Daarnaast kun je bij het kopen van een PVC vloer kiezen voor allerlei verschillende ontwerpen. Desondanks is het wel belangrijk om zo’n vloer zo nu en dan regelmatig schoon te maken. In dit artikel lees je hoe je dit doet!

Droog reinigen met een stofzuiger of bezem

Bij het schoonmaken van een PVC of laminaat vloer is het verstandig om gebruik te maken van een stofzuiger of bezem. Hiermee kun je effectief en snel los vuil zoals zand, stof en puin verwijderen zonder krassen te veroorzaken. Voor fijn zand en stof is het slim om een stofzuiger te gebruiken, zo voorkom je dat het stof wegvliegt en alsnog ergens anders in huis terechtkomt. Zorg ervoor dat je hierbij een speciale borstelopzet gebruikt voor de stofzuiger, zo voorkom je dat je krassen op de PVC vloer veroorzaakt. Het losse vuil kan anders namelijk krassen op de PVC vloer veroorzaken, je kunt dit eventueel ook verwijderen met een bezem om de beschadigingen te voorkomen.

Nat reinigen met een dweil of doek

Je kunt vuil op een PVC vloer dus verwijderen met een stofzuiger of bezem, maar in sommige gevallen hechten vlekken en stof zich aan de vloer. De PVC vloer nat reinigen zal dan nodig zijn. Je kunt met een uitgewrongen natte doek de vloer gronding afnemen. Eventueel kun je aan het water een reiniger toevoegen zodat je het vuil beter los kunt maken. Gebruik hierbij een verhouding van 1:10. Over het algemeen is het slim om de PVC vloer wekelijks of tweewekelijks af te nemen met een natte dweil of doek.

De belangrijkste tips

Inmiddels weet je dat je een PVC vloer zowel droog als nat moet reinigen. Gebruik in beide gevallen deze tips:

  • Wring de dweil of doek af voordat je de PVC vloer nat schoonmaakt.
  • Direct na het leggen van de PVC vloer moet je het grondig onderhouden zodat de vloer minder vatbaar voor beschadigingen is.

Wil je een spons gebruiken voor het reinigen van de vloer? Vermijd dan de ruwe kant! Dit kan namelijk lichte krassen veroorzaken.