Hoe kies je een elektrische fiets? Adviezen van experts!

  • Home
  • Lifestyle
  • Hoe kies je een elektrische fiets? Adviezen van experts!

De aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, lijkt op het eerste gezicht misschien een fluitje van een cent. In de praktijk valt het maken van de kuiste keuze echter vaak toch wat tegen. Want hoe kies je uit het grote aanbod nieuwe en tweedehands elektrische fietsen een model uit, dat aan al jouw wensen en eisen voldoet? Hoe maak je de juist keuze? Deze vragen zijn natuurlijk belangrijk, omdat een elektrische fiets kopen een fikse investering is. Niemand wil op dit vlak een verkeerde beslissing maken. In dit blog helpen we je om een kritische selectie te kunnen maken uit het grote assortiment nieuwe en tweedehands elektrische fietsen dat momenteel bij fietshandels te koop staat. Profiteer ervan en geniet straks van een moderne en stijlvolle elektrische fiets die helemaal aan jouw (hoge) eisen en wensen voldoet!

Zoek je een nieuwe of een tweedehands elektrische fiets?

Een punt van aandacht bij het kiezen van een elektrische fiets, is de vraag of je een model uit wilt zoeken uit nieuwe of uit tweedehands elektrische fietsen. Een nieuwe elektrische fiets is natuurlijk aantrekkelijk, omdat deze in een superieure staat is (immers in nieuwstaat) en je het nieuwste van het nieuwste model kunt aanschaffen. Een nadeel is echter de hoge prijs van nieuwe elektrische fietsen. Een gebruikte elektrische fiets kopen, is vooral fijn vanwege de kosten die je hiermee kunt besparen. Tweedehands fietsen zijn met een elektromotor zijn namelijk een stuk voordeliger dan nieuwe uitvoeringen. Voordelig is verder dat gebruikte elektrische fietsen qua kwaliteit nauwelijks onderdoen voor nieuwe elektrische tweewielers.

Let op welk type elektrische fiets je koop

Tegenwoordig zijn er allerlei types en modellen elektrische fietsen ofwel e-bikes verkrijgbaar bij fietsenhandels. Let er daarom goed op welke type het beste bij jou past. In de eerste plaats zijn er de zogenoemde ‘normale’ elektrische fietsen. Dit zijn feitelijk de standaard stadsfietsen, bakfietsen en vouwfietsen die je veel in het straatbeeld terug ziet. Naast deze modellen zijn er ook nog de zogeheten speedpedelecs. Dit zijn fietsen die bedoeld zijn voor hogere snelheden. Een speedpedelec, ook wel high speed e-bike genoemd, kan zonder al te veel moeite 45 kilometer per uur halen. Speedpedelecs vallen om deze reden in de categorie bromfietsen. Daarom is het verplicht om een helm te dragen op deze elektrische fietsen en ook moet je fiets van een geel plaatje zijn voorzien.

Welk soort ritten ga je met je elektrische fiets maken?

Belangrijk bij de keuze voor een geschikte elektrische fiets is verder het gebruiksdoel. Waar ga je jouw nieuwe of elektrische fiets hoofdzakelijk voor gebruiken? Wil je vooral lekker trainen en lange afstanden fietsen? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een elektrische fiets met een goede accu, die een grote actieradius heeft. Een stadsfiets kan volstaan met een minder sterke accu, terwijl een bakfiets, vanwege het gewicht als er kids in de bak zitten. Wil je vooral lekker snel grote afstanden kunnen overbruggen met je elektrische fiets? Dan kun je het beste kiezen voor een speedpedelec. Er is in elk geval keuze genoeg voor de kritische consument die een goede elektrische fiets zoekt!

De accu van de elektrische fiets

Zoek je een elektrische fiets die bij je past, dan moet je ook goed kijken naar het type accu van de betreffende e-bike. Hoe groter het vermogen van je accu is, des te grotere afstanden je met je elektrische fiets kunt afleggen op één volle accu. Dit wordt ook wel de actieradius genoemd: hoe ver je op een opgeladen accu qua kilometers kunt rijden. Houd dit dus goed in het vizier als je op zoek gaat naar een gebruikte e-bike of een nieuwe elektrische fiets zoekt

De plek van de motor en de fietservaring

De motor van een elektrische fiets kan op verschillende plekken zitten. Zo zijn er fietsen met een voormotor, een motor in het midden of een motor die op het achterwiel aangesloten is. Een e-bike met een middenmotor geeft de meest natuurlijke fietservaring. Je hebt dan het gevoel alsof je op een gewone fiets rijdt. Zit de motor aan de voorzijde, dan voelt het meer alsof je op sleeptouw wordt genomen. Een motor op het achterwiel voelt aan alsof je de wind in de rug hebt of alsof iemand je vooruit duwt. Bepaal voor jezelf welke fietservaring het beste bij jou past en kies hierna pas waar de motor moet komen te zitten.

Maak een proefrit en ervaar zelf hoe de fiets aanvoelt

Als je je elektrisch fiets offline gaat kopen, moet je altijd een proefrit maken om aan te voelen of de e-bike je bevalt. Maar ook bij online aankopen is het tegenwoordig mogelijk om de fiets een tijd uit te testen. Doe dit dan ook, zodat je een goede keuze kunt maken!