Hoe herken je een gescheurde rioleringsbuis?

  • Home
  • Nieuws
  • Hoe herken je een gescheurde rioleringsbuis?

Een gescheurde rioleringsbuis is niet altijd direct te herkennen. Soms kan het zelfs maanden duren voordat je doorhebt dat jouw problemen een gevolg zijn van een gescheurde rioleringsbuis. In deze blog leggen we uit waar je extra alert op mag zijn.

Rioolstank

Heb je plotseling last van een vieze lucht die uit je riolering lijkt te komen? Grote kans dat jij te maken hebt met een gescheurde rioleringsbuis. Op zwakke plekken in de riolering kan de rioleringsbuis scheuren waardoor het afvalwater snel de oppervlakte kan bereiken. Dit geeft een onaangename geur af.

De locatie

Als je te maken hebt met rioolstank is het belangrijk om te achterhalen waar de stank precies vandaan komt. De plek waar het naar riolering stinkt, is vaak ook de bron van het probleem. Loop daarom het huis door op zoek naar de plek waar de stank het sterkst aanwezig is. Kijk bijvoorbeeld in de badkamer, het losse toilet, de regenpijp, bij de wasmachine en bij de voordeur.

Kruipruimte

Ervaar je de rioolstank het sterkst bij de voordeur? In de kruipruimte bij de voordeur zitten de leidingen die de riolering verbinden met het huis. DIt is dus een veel voorkomende plek voor een gebroken rioleringspijp.

Hoe je een gebroken riolering herkent? Door het water wat in de kruipruimte staat. Maak daarom de kruipruimte open en inspecteer deze goed. Zit er water in de kruipruimte? Dan moet deze zo snel mogelijk leeggepompt worden. Hiervoor kun je het beste een professionele loodgieter inschakelen via bijvoorbeeld verzamelplatform Rioolprobleem Kwijt. De loodgieter kan eerst de kruipruimte leegpompen en vervolgens de leiding vervangen die gebroken is.

Rioolvliegjes

Een gescheurde riolering herken je niet altijd direct. Als het een kleine scheur is, loopt het water langzaam uit de leiding waardoor nare geurtjes minder snel verspreiden. Hierdoor kan het voorkomen dat je riolering maandenlang gescheurd is zonder dat jij er vanaf weet. Er kan wel iets anders opvallends ontstaan in deze periode, de rioolvliegjes. Deze kleine motachtige zoeken warme plekjes op met veel rottende resten. Een gescheurde riolering is het paradijs, hier kunnen ze zich de gehele dag tegoed doen aan het afval in de riolering. Doordat de rioolvliegjes het afval opeten, verminderen ze ook de stankoverlast. Waardoor het extra lastig is om te achterhalen dat je een rioolprobleem hebt.

Het bestrijden van rioolvliegjes is een specialistisch klusje. Schakel daarom een loodgieter in met de juiste ervaring.

De loodgieter gaat vervolgens met zijn rioolcamera op zoek naar de oorzaak van de rioolvliegjes. Vaak betekent dit dat er een gescheurde leiding gevonden wordt, die vervolgens vervangen kan worden. Als de voedselbron opdroogt, verdwijnen ook de rioolvliegjes.