Je dak wordt 24 uur per dag blootgesteld aan regen, wind en zonlicht. Het is dus niet zo gek dat, op den duur, je dak zal worden aangetast door deze weersomstandigheden. Wanneer je met enige regelmaat last hebt van dakproblemen, of je hebt grote schade opgelopen tijdens bijvoorbeeld een storm, is het belangrijk om je dak te laten renoveren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de kosten van een nieuw dak. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
Schakel een professioneel dakdekker in
Om kosten te besparen, proberen veel mensen eigenhandig hun dak te renoveren. In de meeste gevallen komen ze er vervolgens achter dat het vernieuwen van een dak niet zo gemakkelijk is. Zo moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het isolatiemateriaal. Wanneer je niet over de juiste ervaring en benodigde vakkennis beschikt, is het beter om je dakrenovatie uit handen te geven aan een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf. Op deze manier ben je verzekerd van een goed dak. Om de kosten te beperken, is het slim om de online zoektermen te beperken tot lokale bedrijven. Gebruik bijvoorbeeld de zoekterm ‘dakdekker Amsterdam.’ Dit kan je al een heleboel voorrijkosten besparen.
Het hergebruik van oude dakpannen
In sommige gevallen hoef je niet het volledige dak te vervangen. Bij het verwijderen van de huidige dakpannen, kan een professioneel dakdekker direct zien of een dakpan kwetsbaarheden vertoont. Als dat niet het geval is, kan de dakpan ook op het nieuwe dak nog weer worden gebruikt. Het hergebruiken van oude dakpannen kan je zo een heleboel geld schelen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om rekening te houden met de kleur van de dakpannen. Het hergebruiken van oude dakpannen kan eigenlijk alleen wanneer het nieuwe dak dezelfde kleur behoudt.
Renoveer ook de dakgoot
Ga jij je dak renoveren? Neem dan ook direct de dakgoten mee! Dit kan je niet alleen veel geld schelen, maar ook veel tijd. Je hoeft immers maar één keer een dakdekker te laten komen. Onderschat het belang van een goede dakgoot niet. Regenwater, sneeuw en bladeren worden namelijk allemaal afgevoerd door de dakgoot. Wanneer een dakgoot niet goed is geïnstalleerd, of zit verstopt, zal het water niet goed kunnen wegstromen. Hierdoor blijft er meer vuil op het dak liggen, waardoor er sneller schade en lekkages zullen ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de dakgoot in ieder geval te controleren bij het renoveren van je dak.
Lees ook: Zijn dakramen geluidswerend?