Een nieuw huis gekocht? Deze verzekeringen worden vaak over het hoofd gezien!

  • Home
  • Lifestyle
  • Een nieuw huis gekocht? Deze verzekeringen worden vaak over het hoofd gezien!

Als je een nieuw huis gekocht hebt kijk je ongetwijfeld al uit naar het moment dat je gaat verhuizen. Voordat je de deur van jouw huidige woning voor het laatst achter je dicht trekt, is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten voor het nieuwe huis. Omdat je een huis gekocht hebt, kun je niet om een opstalverzekering heen. Deze verzekering is namelijk verplicht voor koophuizen. Helaas zijn er ook verzekeringen die veel mensen over het hoofd zien. Om te voorkomen dat jouw nieuwe woning straks niet goed verzekerd is, zetten we hier een aantal verzekeringen op een rijtje die vaak over het hoofd worden gezien.

1. Inboedelverzekering
Doordat een opstalverzekering de enige verplichte verzekering is voor mensen die een huis kopen, denk je misschien dat jij je verder niet hoeft te verzekeren. Je kunt het inderdaad bij deze ene verzekering laten zitten, maar beide woonverzekeringen zijn belangrijk. Als je alleen een opstalverzekering afsluit ben je namelijk niet goed verzekerd. Het is namelijk belangrijk om ook jouw inboedel te verzekeren. Hiervoor sluit je een inboedelverzekering af. Maar wat is een inboedelverzekering precies? Kort gezegd is dit een verzekering die de losse spullen in huis verzekert voor schade door bijvoorbeeld storm, water, brand of diefstal. 

2. Aansprakelijkheidsverzekering
Veel mensen zien het belang van een inboedelverzekering in. Daarom sluiten mensen die een nieuw huis kopen vaak een inboedel- en opstalverzekering af. Je kunt het bij deze verzekering laten, maar wij raden je aan ook een aansprakelijkheidsverzekering te overwegen. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor schade aan andere personen of spullen van andere personen als je hier volgens de wet aansprakelijk voor bent. Vliegt er tijdens een storm een dakpan van jouw dak door het raam van de buren? Dan stellen zij jou hiervoor aansprakelijk. Dankzij een aansprakelijkheidsverzekering hoef je de kosten dan niet zelf te betalen.

3. Woonlastenverzekering
Een woonlastenverzekering wordt vaak als overbodig bestempeld, maar je kunt er wel degelijk baat bij hebben. Hiermee verzeker je namelijk inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Als je tijdelijk niet kunt werken door bijvoorbeeld ziekte, een burn-out of zwangerschap zorgt deze verzekering ervoor dat je iedere maand een uitkering krijgt. Als je voor minimaal 35 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard, keert een verzekeraar je geld uit als je een woonlastenverzekering hebt afgesloten. Hierdoor kun je jouw hypotheek blijven betalen, zelfs als er tijdelijk even wat minder geld binnenkomt.

4. Overlijdensrisicoverzekering
Een laatste verzekering die vaak over het hoofd wordt gezien bij het kopen van een nieuwe woning is een overlijdensrisicoverzekering. Vroeger was je nog verplicht om deze verzekering af te sluiten bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Vandaar dat veel mensen deze verzekering links laten liggen. Zonde, want deze verzekering keert eenmalig een bedrag uit als je binnen de looptijd overlijdt. Met deze uitkering kan jouw partner bijvoorbeeld een (groot) deel van de hypotheek die op de woning rust aflossen. Hierdoor dalen de maandlasten, waardoor nabestaanden waarschijnlijk in het huis kunnen blijven wonen.