Hoe richt je stijlvol jouw studentenkamer duurzaam in

  • Home
  • Interieur
  • Hoe richt je stijlvol jouw studentenkamer duurzaam in
Studentenkamer

Het inrichten van jouw studentenkamer is erg vaak een spannende gebeurtenis . Het is een nieuwe start met het maken en inrichten van je eigen nieuwe plekje. Het kan daarom ook een uitdaging zijn dit te personaliseren. En wat je je zelf ook kunt afvragen is, hoe verduurzaam ik mijn nieuwe plekje dat het ook nog een lekker stijlvol is. Een duurzame inrichting hoeft niet saai of eentonig te zijn, integendeel! Door slimme en duurzame keuzes te maken kun je een stijlvolle en  comfortabele en unieke studentenkamer creëren. In dit artikel geven we je tips en inspiratie om jouw studentenkamer om te toveren tot een milieuvriendelijk en stijlvolle studentenkamer.

Hergebruik meubels die een tweede ronde mee kunnen

Ik hoor je al denken; huh, hergebruikte meubels? Hergebruikte meubels zijn een hele goede keuze in veel opzichten! Door tweedehands meubels een tweede ronde mee gaan verrijk je niet alleen je woonruimte, maar draag je absoluut ook bij aan een duurzamere wereld. Je vermindert namelijk de vraag naar nieuw geproduceerde meubels, wat natuurlijk ook weer leidt tot minder grondstoffenverbruik en minder energiegebruik en uiteindelijk ook minder afval. Dus eigenlijk is één en één twee, hoe mooi is dat?

Bovendien is het hergebruiken van meubels vaak erg vriendelijker voor jouw portemonnee. Vintage winkels, kringloopwinkels of zelfs online marktplaatsen bieden mooie meubels voor een fractie van de prijs van nieuwe meubels. En met een beetje creativiteit en doe-het-zelf vaardigheden kun je deze ‘oude’ meubels transformeren en aanpassen aan je persoonlijke stijl. Dus voordat je besluit een gloednieuw meubelstuk te kopen, denk dan eens na over hergebruik. Ga op zoek naar een passende meubel en geef deze meubels een tweede kans op een liefdevol leven in jouw studentenkamer. Je interieur en je portemonnee zullen je dankbaar zijn.

Meubels die meer dan één functie hebben

In elke studentkamer is het eigenlijk algemeen bekent dat er gebrek is aan ruimte in de kamer. Elke vierkante meter is kostbaar. Want hoe zorg je ervoor dat je leefruimte zowel functioneel als stijlvol blijft? Het antwoord ligt in meubels die meer dan één functie hebben. Multifunctionele meubels zijn ontworpen om het maximale uit je ruimte te halen. Denk bijvoorbeeld aan een bed met lades eronder voor opslag voor je kleren of bijvoorbeeld opslagruimte voor je beddengoed. Of een bureau dat uitklapt tot eettafel of een poef die tegelijkertijd dient als opbergdoos. Door slim gebruik te maken van deze meubelstukken, kun je zowel de esthetiek als de functionaliteit van je kamer verbeteren zonder echt grote ingrepen te verrichten aan je studentenkamer.

Voor diegenen die in een complex wonen dat onder een Vereniging van Eigenaren valt, kan het ook interessant zijn om te kijken naar het aspect van beheer en onderhoud. Als het regelen van de gemeenschappelijk zaken te veel tijd in beslag neemt, kan je het bestuur vve uitbesteden. Dit kan verdere rust en stabiliteit in de woonomgeving brengen, zodat je je kunt concentreren op het personaliseren van je eigen ruimte.

Slaapkamer

Gebruik natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen en planten zijn weer helemaal in opkomst, en dat is niet zonder reden. Ze brengen niet alleen schoonheid en warmte in een ruimte, maar zijn vaak ook duurzamer en beter voor het milieu. Materialen zoals bijvoorbeeld hout, steen, bamboe, wol en katoen hebben een tijdloze kwaliteit. Ze voegen textuur, kleur en een natuurlijk gevoel toe aan een ruimte.

Ook bieden ze naast natuurlijke materialen ook praktische en ecologische voordelen. Ze zijn vaak steviger en gaan langer mee dan synthetische alternatieven. Dit betekent dat je minder vaak nieuwe items hoeft aan te schaffen, wat zowel economisch als ecologisch voordelig is. Bovendien, aan het einde van hun levensduur, breken natuurlijke materialen vaak op een milieuvriendelijkere manier af dan kunststoffen. Door te kiezen voor natuurlijke materialen in je interieur maak je een statement. Je kiest voor authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid. En bovenal, je creëert een leefomgeving die rust, warmte en verbinding uitstraalt. In een steeds hectischere wereld is dat goud waard.

Kleed je woning aan met planten

Zoals eerder aangestipt bij het bespreken van natuurlijke materialen, speelt de behoefte om ons te verbinden met de natuur een grote rol in hedendaagse interieurtrends. En wat is een betere manier om die verbinding in jouw studentenkamer te brengen dan met levende planten? Naast natuurlijke materialen zoals hout en katoen, zijn planten de perfecte aanvulling om een authentieke, rustgevende sfeer in je woning te creëren.

Planten zijn niet alleen een visuele verrijking, ze hebben ook een reeks gezondheids- en welzijnsvoordelen. Ze verbeteren de luchtkwaliteit door kooldioxide om te zetten in zuurstof en bepaalde schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Bovendien is aangetoond dat de aanwezigheid van planten stress vermindert, de concentratie verbetert en een algemeen gevoel van welzijn bevordert.

Voor een stijlvolle inrichting kun je kiezen uit talloze soorten planten, afhankelijk van je smaak en de specifieke omstandigheden van je woning. Houd je van een tropische sfeer? Ga dan voor grote kamerplanten zoals de Monstera of de Paradijsvogelplant. Heb je niet zoveel ruimte of licht? Vetplanten en cactussen zijn dan ideaal, aangezien ze weinig onderhoud vergen en in kleinere potten kunnen worden geplaatst. Naast individuele planten kun je ook denken aan hangende planten, klimplanten die je langs muren of rekken laat groeien, of zelfs een verticale tuin als een groen kunstwerk aan de muur.

hangplanten

Lees ook hoe je kunt deelnemen aan pure energiebesparing

Tja, we weten het inmiddels allemaal. En in tegendeel is dit erg positief. Energiebesparing is niet langer slechts een trend, maar een noodzaak. Naast het aankleden van onze woningen met natuurlijke materialen en planten, zoals eerder besproken, is het net zo cruciaal om actief deel te nemen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk door middel van energiebesparing.

Energiebesparing gaat niet enkel over het verminderen van je maandelijkse energierekening – hoewel dat natuurlijk een fijn voordeel is. Het gaat vooral over het bijdragen aan een groenere toekomst en het verminderen van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Maar hoe kun jij zelf daar als individu aan bijdragen?

  1. Isolatie: Een goed geïsoleerde studentenkamer houdt warmte beter vast in de winter en blijft koeler in de zomer. Hierdoor hoef je minder te stoken of te koelen, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.
  2. Zuinige apparaten: Investeer in energiezuinige apparaten met een A+++ energielabel. Deze apparaten verbruiken aanzienlijk minder energie dan hun minder zuinige tegenhangers.
  3. LED-verlichting: Vervang traditionele gloeilampen door LED-lampen. Deze gaan niet alleen langer mee, maar verbruiken ook veel minder energie.
  4. Duurzame energiebronnen: Overweeg de overstap naar groene energieleveranciers of denk na over het plaatsen van zonnepanelen op je dak.
  5. Bewust gebruik: Zet apparaten volledig uit in plaats van op stand-by, trek stekkers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt en wees bewust van je verbruik.

Tags: