Een carport aan huis bouwen? Dat doe je zo!

  • Home
  • Nieuws
  • Een carport aan huis bouwen? Dat doe je zo!

Een carport is een praktische oplossing om de auto te beschermen tegen regen, sneeuw en zon. Daarnaast biedt een carport ook extra opslagruimte voor bijvoorbeeld fietsen en tuingereedschap. Maar hoe bouw je zo’n carport nu precies? In dit artikel geven we handige tips om jou op weg te helpen.

Bepaal de juiste locatie voor de carport

De eerste stap bij het bouwen van een carport is het bepalen van de juiste locatie. Je wilt natuurlijk dat de auto goed beschermd staat, maar tegelijkertijd wil je ook dat de carport praktisch is en een mooie uitstraling heeft. Het beste is om de carport dicht bij de voordeur te plaatsen, zodat er gemakkelijk toegang is tot het huis en de auto. Kijk ook naar de beschikbare ruimte in de tuin en houd rekening met eventuele beperkingen zoals bomen of andere obstakels.

Kies het juiste materiaal voor de carport

Het materiaal dat je kiest voor de carport is bepalend voor de uitstraling en duurzaamheid ervan. Hout is bijvoorbeeld een veelgebruikt materiaal vanwege de natuurlijke uitstraling. Houten carports hebben echter wel meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld metalen of kunststof carports. Metalen carports zijn robuust en vereisen weinig onderhoud. Kunststof carports zijn daarentegen licht van gewicht, duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig. Kies het materiaal dat het beste past bij jouw wensen en budget. Als kunststof de voorkeur heeft, zijn daar natuurlijk ook weer allerlei verschillende mogelijkheden in, zoals het gebruik van een hpl plaat of plexiglas. Dit heeft ook weer verschillende voor- en nadelen. Een voordeel van plexiglas is dat het mogelijk is om plexiglas op maat te laten maken, dit is ideaal als je specifieke afmetingen nodig hebt.  

Maak een ontwerp en vraag de benodigde vergunningen aan

Als je de locatie en het materiaal hebt bepaald, is het tijd om een ontwerp te maken voor de carport. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de auto en eventuele andere benodigde opslagruimte. Maak een gedetailleerd ontwerp waarin alle afmetingen en specificaties zijn opgenomen. Voordat je begint met de bouw, moet er ook nagegaan worden of er een vergunning nodig is van de gemeente. In sommige gevallen is een vergunning vereist voor het bouwen van een carport.

Bouw de carport in stappen op met deze handige tips

Als je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om de carport daadwerkelijk te bouwen. Hieronder staan een aantal handige tips om je op weg te helpen:

  • Begin met het graven van gaten voor de palen van de carport. Zorg dat de palen stevig in de grond staan.
  • Plaats de dwarsbalken op de palen en veranker ze met bouten.
  • Monteer de liggers en de dakbedekking. Dit kan bijvoorbeeld met golfplaten of polycarbonaatplaten.
  • Werk de carport af door bijvoorbeeld een regenpijp te plaatsen, de randen af te werken en de carport te schilderen of te beitsen.