De LED lamp, ze geven net zo’n aangenaam en warm licht als oude gloeilampen. Maar als je er een koopt, moet je weten hoe je de informatie over lumen en lichtkleur moet lezen en toepassen. We leggen uit hoe het werkt!
LED lampen zijn milieuvriendelijk, gaan lang mee en zijn goedkoop
LED lampen bevatten helemaal geen schadelijk kwik, maar verbruiken net zo weinig elektriciteit en gaan langer mee dan de oude spaarlamp. Ze zijn ook robuuster tegen veelvuldig uit- en inschakelen.
Het energielabel wordt op de verpakking vermeld. Hier geeft het EU energielabel informatie over hoe energiezuinig de lichtbron is. Momenteel is A+++ de hoogste energie-efficiëntieklasse voor LED’s en ook voor andere spaarlampen.
De lampen hebben verschillende schakelcycli:
- Halogeenlampen: schakelcyclus van 8.000
- Spaarlampen: schakelcyclus van tot wel 30.000
- LED lampen: schakelcyclus van ongeveer 50.000
Een eenvoudige vuistregel onthult welk aantal lumen je nodig hebt
De helderheid van LEDs wordt op de verpakking aangegeven in lumen (lm). Herken je het? Je staat in de winkel en hebt geen idee welk aantal ‘lumen’ je moet hebben. Gelukkig staat op de meeste websites waar je goedkope led-verlichting kopen kan, een omrekening van Watt naar Lumen. Een oude 40-watt gloeilamp, bijvoorbeeld, schijnt met een helderheid van ongeveer 390 lm. Als ruwe vuistregel kun je het wattage van de vroegere gloeilamp met tien vermenigvuldigen en dan weet je ongeveer de lumenwaarde van een even heldere LED. De volgende tabel geeft nog preciezer aan hoeveel lumen overeenkomt met de helderheid van de oude gloeilamp:
Gloeilamp wattage | Helderheid gloeilamp | Helderheid van de LED |
25 Watt | 230 Lumen | 250 Lumen |
40 Watt | 430 Lumen | 500 Lumen |
60 Watt | 730 Lumen | 800 Lumen |
Variatie is een groot pluspunt van de LED lamp
Een groot pluspunt van LED’s is hun veelzijdigheid. De lichtbronnen zijn er in alle soorten en maten. LED lichtbronnen zijn nu verkrijgbaar voor bijna alle lampfittingen. De vormen van LEDs zijn niet minder verscheiden. De gloeilampen kunnen net zo gevormd zijn als de vroegere gloeilampen. Maar ze zijn ook verkrijgbaar in kaarsvorm, bijvoorbeeld, zodat ze ook gebruikt kunnen worden in kroonluchters, wandfakkels of andere verlichtingsarmaturen waarin de lamp zichtbaar is.
Warm licht met LED’s: Aandacht besteden aan de lichtkleur
De kleurtemperatuur (lichtkleur) wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Het beschrijft of het witte licht eerder geelachtig-warm of blauwachtig-koel is.
- Warm wit licht lijkt op laat daglicht. Het heeft een gezellig en ontspannend effect.
- Neutraal wit licht heeft een activerende werking.
- Daglicht wit bevordert de concentratie.
Zoals het diagram laat zien, worden kleurtemperaturen tot ~3.300 K warm wit genoemd, kleurtemperaturen van ~3.300 K tot ~5.300 K neutraal wit en boven ~5.300 K koud wit, wat ook wel gezien kan worden als daglicht wit:
LED lamp tips toepassen
Neem bovenstaande informatie mee bij jouw volgende aankoop van LED-lampen. Hierdoor kan je bepalen welke ruimte welke LED-lamp nodig heeft. Ze zijn er al in alle soorten en maten, het is aan jou welke lamp je toepast. Ben je op zoek naar een slaapkamer lamp? Ga dan bijvoorbeeld voor 600-800 lumen om een warm sfeerlicht te creëren. Voor buitenverlichting zal je al voor een hoger aantal lumen moeten gaan, tenzij je een echte sfeerlamp wil. Let daarbij ook op de bescherming tegen water en stof.