De beste tips om veilig te wonen

Of je nu net een nieuwe woning hebt gekocht of al een tijdje in hetzelfde huis woont: het is belangrijk dat je een veilig gevoel hebt thuis. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de veiligheid van je woning om vervelende situaties te voorkomen. Er zijn een aantal tips die jou erbij kunnen helpen om veilig te wonen. Benieuwd naar deze tips? Lees snel verder, wij zetten ze hieronder voor je op een rij.

Een asbestinventarisatie doen bij een oudere woning

Asbest is ontzettend schadelijk voor de gezondheid. Sinds 1993 is dit als bouwmateriaal verboden. Het is goed mogelijk dat er in jouw huis nog asbest aanwezig is. Is jouw huis voor 1 januari 1994 gebouwd en heb je plannen om het huis te slopen of te verbouwen? Dan is een asbestinventarisatie verplicht. Hierbij wordt gekeken of er daadwerkelijk asbest aanwezig is. Als dit het geval is kan asbest verwijderen door specialisten een slimme keuze zijn. Als er asbest aanwezig is en je wilt dit laten verwijderen door professionals, vraag dan een offerte aan zodat je weet waar je aan toe bent.

Een koolmonoxidemelder plaatsen

Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk gas dat thuis kan ontstaan. Om ervoor te zorgen dat je hier niet mee in de problemen komt, is het plaatsen van een koolmonoxidemelder een aanrader. Mocht er koolmonoxide aanwezig zijn in je woning, dan waarschuwt deze melder jou. Hierdoor kun je snel handelen en jezelf en eventuele huisgenoten in veiligheid brengen.

Een rookmelder installeren

Naast een koolmonoxidemelder is ook een rookmelder in huis een must om veilig te wonen. Een rookmelder is belangrijk omdat je hierdoor tijdig gewaarschuwd wordt als er brand in huis is. Bij brand in huis telt iedere seconde, waardoor het van belang is om tijdig gewaarschuwd te worden. Een rookmelder in huis is dus een goede manier om veiliger te wonen.

Inbraakwerende beveiliging

Veilig wonen betekent ook dat je jouw huis goed beveiligd tegen inbraken. Dit is op verschillende manieren mogelijk. Ten eerste is het slim om een alarmsysteem te installeren, omdat je op deze manier gewaarschuwd wordt wanneer er mensen in jouw huis zijn. Goede sloten zijn ook van belang, maak het inbrekers niet te makkelijk. Om je huis te weren tegen inbrekers is het ook handig om goed gebruik te maken van verlichting, zowel buiten als binnen. Buiten is genoeg tuinverlichting essentieel en gebruik indien nodig lampen met sensor, waarbij lampen automatisch aanspringen zodra er iemand voorbijloopt. Ook slimme verlichting gebruiken is een aanrader. Hiermee kun je het namelijk laten lijken alsof je thuis bent, ook als je dit helemaal niet bent. Op deze manier schrik je inbrekers goed af.

Een offerte opvragen voor asbest verwijderen, een koolmonoxidemelder installeren, een rookmelder plaatsen en inbraakwerende beveiliging regelen: het zijn goede tips die jou erbij kunnen helpen om veilig te wonen. Hoe veiliger jij jouw woning maakt, hoe comfortabeler het wonen wordt. Ga hier dus vooral mee aan de slag, want het verhoogt jouw wooncomfort enorm!