De beste badkamervloer gids!

badkamer

De beste badkamervloer, waar te beginnen?

Als je een badkamer gaat inrichten of laat verbouwen, zijn er een heleboel belangrijke keuzes om te maken. Je wilt natuurlijk badkamermeubels die passen bij jouw persoonlijke stijl en die praktisch zijn en qua accessoires is er keuze ten over. Maar de meest belangrijke keuzes in de badkamer zijn de keuzes die je maakt voor de wanden en vloeren. Een badkamer moet tenslotte goed bestand zijn tegen vocht en je wilt dat de wanden en vloer lang mooi blijven. Om je op weg te helpen, geven wij tips voor de beste vloeren voor in de badkamer.

Waar moet een badkamervloer aan voldoen?

Wanneer je een badkamervloer gaat uitkiezen, maak je heel andere overwegingen dan wanneer je een vloer selecteert voor de slaapkamer of de woonkamer. Natuurlijk is in de badkamer ook de kleur en het materiaal van belang, maar er zijn nog talloze andere factoren om in overweging te nemen. Denk aan waar je op moet letten bij je tegels kopen, bijvoorbeeld welk type tegels handig zijn voor je vloer.

marmeren badkamervloer
Marmeren badkamervloer

Vochtbestendigheid

Een badkamervloer zal in de eerste plaats, meer dan welke vloer in huis, vochtbestendig moeten zijn. De vloer krijgt aardig wat te verduren tijdens het baden of douchen en dit vocht mag absoluut niet in de vloer trekken of door de kieren sijpelen. Een goede badkamervloer is uitstekend bestand tegen vocht.

Sfeer

De meeste badkamers zijn vrij klein en donker. Daarom is het bij de keuze voor een badkamervloer belangrijk om na te denken over de sfeer die je wilt creëren in de ruimte. Een vloer is een belangrijk onderdeel van het design van de ruimte. Je kunt de ruimte kleur geven of juist kiezen voor een eenvoudig kleurenpalet. Met de vloer kun je de ruimte groter laten lijken of juist lichter laten worden. Onderschat het belang van de vloer voor de sfeer dus niet.

Eenvoudige reiniging

Een badkamervloer zal veel vaker en intensiever gereinigd moeten worden dan een andere vloer in huis. Daarom is het belangrijk dat je kies voor een vloer die eenvoudig te reinigen is en geen moeilijke schoonmaakmiddelen of speciale reinigingsmethoden vereist. 

Verwarming

Veel mensen vinden het prettig om vloerverwarming in de badkamervloer te hebben. Dit bespaart ruimte die je anders kwijt zou zijn aan een radiator, het voelt prettig aan de voeten en het maakt de ruimte altijd comfortabel en gelijkmatig warm. Het is hierbij wel belangrijk om een vloer te kiezen waarbij vloerverwarming mogelijk is.

pvc badkamervloer
PVC badkamervloer

Geschikte vloeren voor een badkamer

PVC-vloer

PVC-vloeren zijn de laatste jaren steeds populairder in huis. PVC wordt ook vaak in badkamers gebruikt omdat het goed bestand is tegen water en zeer sterk is. Bovendien is PVC uitstekend te combineren met vloerverwarming en eenvoudig schoon te houden en droog te maken. Je hebt ruime keuze voor PVC-vloeren en er zijn opties voor nagenoeg elk beschikbaar budget.

Tegelvloer

Tegels zijn al jaren enorm populair voor de bekleding van badkamervloeren. Er is zeer ruime keuze aan tegels qua kleur, materiaal en grootte en het leggen van een tegelvloer is zowel zelf te doen als uit te besteden. Bij het tegels kopen heb je ruime keuze in diverse prijscategorieën en je kunt zelfs diverse tegels, motieven en kleuren met elkaar combineren voor een unieke tegelvloer. Tegels zijn eenvoudig schoon te maken en droog te houden en heel geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Bovendien gaan tegels heel erg lang mee. 

Gietvloer

Een gietvloer is een ideale oplossing voor de badkamer omdat het een naadloze vloer is die strak en onderhoudsarm is. Je hebt volop keuze qua kleuren voor gietvloeren en je kunt het ook in combinatie met vloerverwarming gebruiken. Voor de badkamervloer wordt doorgaans gebruik gemaakt van epoxy, terrazzo, steentapijt of polyurethaan om de vloer waterbestendig te maken. Eenmaal gegoten is de vloer strak, eenvoudig schoon te houden en heel stijlvol.